Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avgående ANC-ledaren Jacob Zuma talade inför kongressen i Soweto.

Zuma hård mot samarbetspartners i avskedstal

Flera timmar efter utlovad tid höll Sydafrikas regeringsparti ANC:s ledare Jacob Zuma sitt politiska avskedstal till de tusentals delegater som deltar i partiets 54:e kongress i Soweto i Sydafrika.

Det blev ömsom vin och ömsom vatten från den avgående partiledaren, som också är landets president.

- Vi har sett Kommunistpartiet och Cosatu marschera med högerkrafter för at kräva min avgång, slog Zuma fast i början av det långa talet där han också konstaterade att ANC nu står inför en vändpunkt för sin överlevnad och att organisationen är hotad.

Hotas av splittring

Kommunistpartiet och fackföreningsrörelsen Cosatu är tillsammans med ANC de ben som utgör den treeniga alliansens och de båda samarbetsparterna har redan tidigare tagit avstånd från den korruptionsanfrätte Zuma och hans styre.

I sitt tal uttryckte Zuma bitterhet mot att Cosatu hindrat honom från att tala på fackföreningsrörelsens evenemang och att han blivit utbuad när han trots allt har försökt.

- Splittring är vårt största hot, sade Zuma som genomgående möttes av sparsamt artiga applåder.

Medierna fick sin släng av sleven.

- Medier från Johannesburg, New York, London och övriga Europa har mobiliserats i en kamp mot ANC. Men folket älskar ANC, konstaterade Jacob Zuma.

Avskedssång

Men det var också glada toner. President Zuma meddelade att regeringen har beslutat att högre utbildning i Sydafrika ska bli kostnadsfri för studenterna. Beskedet möttes på sina håll av höjda ögonbryn, dels på grund av tidpunkten den presenterads på och dels på grund av att finansieringen av reformen var oklar.

Avslutningsvis sjöng Jacob Zuma en avskedssång och förklarade att han inte hyste några agg mot sina motståndare.