Sydafrikas president Jacob Zuma. Arkivbild.
Sydafrikas president Jacob Zuma. Arkivbild.

Zuma bröt mot konstitutionen

Sydafrikas president Jacob Zuma, som använt statliga medel för att renovera sitt hem, bröt mot konstitutionen när han vägrade att betala tillbaka delar av kostnaderna för renoveringarna.

ANNONS
|

Det framgår av författningsdomstolens dom som presenterades i dag.

Presidenten ska betala tillbaka pengarna. Hur mycket är ännu inte fastslaget, men det ska enligt domen ske inom 105 dagar. Domstolen ger finansdepartementet 60 dagar på sig att komma fram till vad som är en rimlig kostnad för renoveringarna. Därefter har Zuma 40 dagar på sig att betala tillbaka pengarna.

Brinnbassäng

Domen är den senaste vändningen i turerna kring härvan som förföljt Zuma i sex år. I renoveringarna, som kostade den sydafrikanska staten mer än motsvarande 130 miljoner kronor, ingick bland annat en simbassäng som motiverades med att den behövdes om det skulle börja brinna.

ANNONS

Den kompromisslösa domen, som chefsdomaren Mogoeng Mogoeng beskriver som en "rejäl läxa" för Sydafrikas unga demokrati, sätter ytterligare press på Zuma, var andra presidentperiod löper ut 2019.

Zuma säger i en kommentar att han respekterar domen och att han nu ska "reflektera över den och dess konsekvenser för staten och regeringen". Han kommer därefter besluta om en "lämplig åtgärd".

"På gång"

Sydafrikas oppositionsledare kräver att Zuma avgår, men det styrande partiet ANC står än så länge bakom honom. Dess generalsekreterare Gwede Mantashe säger i en kommentar att han inte har befogenhet att begära en förtroendeomröstning om Zuma. Det finns fraktioner inom ANC som vill ha bort Zuma och domen kan stärka deras position.

-Det pågår en väldigt offentlig process i Sydafrika. Och det intressanta är att de konfronterar dessa frågor, säger Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet.
-Det är många som har sagt att Sydafrika har förlorat sin riktning, men den här processen visar ändå att någonting är på gång.

Jacob Zuma är Sydafrikas president sedan 2009. Året före vann han en maktkamp mot den då sittande presidenten Thabo Mbeki.

Zuma har förekommit i flera brottsutredningar, och har också ställts inför rätta. Bland annat i en korruptionsutredning med kopplingar till den stora vapenaffären 1999. En nära rådgivare till Zuma dömdes senare till 15 års fängelse för korruption och domaren slog då fast att rådgivaren och Zuma hade ett korrupt förhållande. Men korruptionsutredningen mot Zuma lades - något oförklarligt - ned 2009, utan att han någonsin ställdes till svars för anklagelserna.

Jacob Zuma har fyra fruar och minst 20 barn.

ANNONS