Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Zuma överlevde ännu en misstroendeomröstning

Sydafrikas president Jacob Zuma har överlevt ännu en misstroendeomröstning i parlamentet. Den här gången var det i en sluten omröstning som beskrivs som det mest allvarliga försöket hittills.

Misstroendeförklaringen mot Jacob Zuma – som anklagas av sina kritiker för korruptionsskandaler och för landets ekonomiska elände – väcktes av oppositionspartierna. Det var för att ANC:s egna ledamöter skulle våga säga sin åsikt utan att påverkas av partipiskan som oppositionen krävde en sluten omröstning, något som talmannen Baleka Mbete biföll.

Zumas parti ANC har 249 av parlamentets 400 platser, och för att lyckas krävs det att totalt 201 ledamöter röstar för att sparka ut presidenten. Och när matematiken var summerad på tisdagskvällen klarade sig Zuma, som kom till makten 2009, ännu en gång.

"Vi upprepar att vi aldrig kommer att godkänna eller rösta för några förslag som syftar till att skada vårt land", skriver ANC i ett uttalande så snart resultatet offentliggjorts.

177 röster för

Mbete uppger att 198 ledamöter röstat emot misstroendeförklaringen, 177 för och att 9 ledamöter avstått. Därmed ska alltså 384 av de 400 ledamöterna ha deltagit.

Zuma har redan tidigare överlevt sex liknande försök av parlamentet, skriver nyhetsbyrån AP.

Efter omröstningen framträdde Zuma själv inför anhängare i Kapstaden. Han sade att ANC är enat och har folkets stöd – i motsats till vad oppositionen säger.

- Det är i deras egen fantasi, sade Zuma innan han började sjunga och skämta med folkskaran.

Försökte elda

Mmusi Maimane, ledare för det främsta oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA), försökte elda ledamöterna i debatten före omröstningen:

- Ta tillbaka vårt land. Det här är en historisk dag, sade han bland annat.

Men partikamraterna tänker stödja Zuma, klargjorde ANC:s "chefsinpiskare"Jackson Mthembu.

- Du kan höra sången, sade Mthembu till tv-kanalen eNCA från partimötet.

- Zuma dansade toyi-toyi. Det är det vi gör när vi blir angripna, tillade han.

Toyi-toyi är en dans som användes i politiska sammanhang redan på apartheidtiden, när ANC ledde kampen mot den vita regimen.