Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I slutet av juni förra året började Twitter markera vissa av Donald Trumps tweets med en varningstext.  Bild: J. David Ake
I slutet av juni förra året började Twitter markera vissa av Donald Trumps tweets med en varningstext. Bild: J. David Ake

Zuckerberg blockar Trumps sociala medier-konton

Efter stormningen av Kapitolium blockeras Donald Trump från Facebook och Instagram i minst två veckor. Det framgår i ett inlägg på Facebook som grundaren Mark Zuckerberg skrev under torsdagseftermiddagen.
– Riskerna med att låta presidenten använda vår plattform under den här perioden är helt enkelt för stora, skriver han.

Donald Trump har ett särskilt förhållande till sociala medier. Hans fäbless för att kommunicera via Twitter är vida känd, samtidigt som samma plattform har retat upp den avgående presidenten genom att då och då ifrågasätta sanningshalten i det han skriver.

LÄS MER: Donald Trump flaggad av Twitter – igen

Facebook har tidigare kritiserats för att inte ha markerat mot Donald Trump, bland annat när han hotade att sätta in militär under protester mot polisvåld och rasism i Minneapolis.

LÄS MER: Facebook-anställda kräver moderering av Trump

Efter stormningen av Kapitolium i Washington DC väljer dock Facebooks grundare Mark Zuckerberg att ta i med hårdhandskarna. I ett inlägg som publicerades på torsdagseftermiddagen svensk tid berättar han att Donald Trumps konton där och på Instagram, som ägs av Facebook, blockeras.

”Att han använder sin plattform för att uttrycka överseende med sina anhängares beteende, i stället för att fördöma det, har med all rätt upprört människor i USA och runtom i världen. Vi tog bort dessa uttalanden igår eftersom vi bedömde att effekten – och förmodligen avsikten – kan bli ytterligare våldsamheter”, skriver Mark Zuckerberg.

Blockeringen av Trumps konton gäller tillsvidare men i minst två veckor, ”tills ett fredligt maktövertagande är klart”.

”Riskerna med att låta presidenten använda vår plattform under den här perioden är helt enkelt för stora”, skriver Mark Zuckerberg.

LÄS MER: Här är bilderna från stormningen

LÄS MER: Händelserna som ledde fram till kaoset i USA

LÄS MER: De är personerna som stormade Kapitolium

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.