Zimbabwes opposition vädjar till AU och FN

ANNONS
|

- Det råder krig i Zimbabwe mellan Mugabes regim och folket. Regimen har gått till attack mot folket, sade oppositionspartiet MDC generalsekreterare Tendai Biti till reportrar i Johannesburg.

Biti vände sig till Afrikanska unionens ledare och FN för hjälp. Han var allvarligt oroad för att demokratin inte skulle få någon chans.

- Vilka möjligheter lämnar ni då till Zimbabwes folk? sade Biti.

Tendai Biti sade att flera hundra människor tvingats lämna sina hem sedan deras hus bränts ner av anhängare till regeringspartiet Zanu-PF. Dessutom har minst 400 MDC-aktivister gripits sedan parlaments- och presidentvalen, som hölls den 29 mars och då oppositionspartiet officiellt segrade.

ANNONS

Resultaten för presidentvalet har ännu inte offentliggjorts. Men MDC:s ledare Morgan Tsvangirai hävdar att han vann mot sittande presidenten Robert Mugabe.

En sydafrikansk domstol har slagit fast, att det kinesiska fartyg med vapen och ammunition på väg till Zimbabwe inte fick transporteras via Sydafrika. Fartyget, som legat på redden utanför Durban, är nu på väg mot Angola.

Kina levererar vapen till flera afrikanska länder, bland andra Sudan och Zimbabwe. Mugabes regim har täta kontakter med Kina och Independent skrev i går att kinesiska soldater enligt vittnen checkat in på Holiday Inn i Mutare, Zimbabwes tredje största stad.

ANNONS