När Robert Mugabe nu avgår som president tyder allt på att Emmerson Mnangagwa, den forne vicepresidenten vars avskedande var den utlösande faktorn för krisen i landet, kommer att ta över.
Han har kallats "Ngwena", krokodilen, för sitt järnhårda maktgrepp och sin hänsynslöshet. Och inte många zimbabwier har några större förhoppningar på efterträdaren Emmerson Mnangagwa, enligt Henning Melber vid Nordiska Afrikainstitutet.
- I Zimbabwe kommer vi se fortsättningen av mugabeism, utan Mugabe. Hans efterträdare kallas inte för inte för "Krokodilen". Han har samma synsätt och har stått vid Mugabes sida från allra första början. Han har blod på sina händer från massakrerna på 1980-talet och han står militären nära. Det var nog också Mugabes största strategiska misstag att låta honom gå.
Vid Mugabes sida
I årtionden har den nu 75-årige Mnangagwa tjänat vid Mugabes sida, både under befrielsekampen före självständigheten 1980 och under dennes alltmer brutala styre.
Mnangagwa är exempelvis en av de ansvariga bakom massakrerna på anhängare till politiska motståndare i provinsen Matabeleland på 1980-talet. Det var en etnisk rensning och det var Ndebelefolket som drabbades – 20 000 människor dödades. Och han stod vid Mugabes sida under brutala övergrepp på vita jordägare vid millennieskiftet.
Höll i taktpinnen
I början av november fick han oväntat sparken. Robert Mugabes 53-åriga hustru Grace Mugabe, med uppenbara politiska ambitioner, antas ligga bakom avskedet. Den zimbabwiska regeringen motiverade avskedandet med att Emmerson Mnangagwa visat prov på illojalitet, respektlöshet och lögnaktighet. Han uteslöts samtidigt ur Zanu-PF.
Det blev uppenbart för mycket för den zimbabwiska militären som tidigare alltid varit lojal mot det styrande partiet. Men utsikten att Grace Mugabe – som inte hade haft något med befrielserörelsen att göra och som saknar reella politiska erfarenheter – skulle ta över gjorde att armén tog saken i egna händer. Och det är ingen djärv gissning att Emmerson Mnangagwas höll i taktpinnen.