Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övning inför fredagens presidentinstallation – en zimbabwisk militärparad. Efter 37 år får Zimbabwe en ny president.

Zimbabwe laddar för presidentskifte

Förberedelserna är i full gång i Zimbabwe för installationsceremonin för landets tillträdande president Emmerson Mnangagwa. Det kommer också uppgifter om att den förre presidenten Robert Mugabe har garanterats åtalsimmunitet efter att han avsagt sig makten.

- Det var väldigt känslosamt för honom och han var väldigt bestämd på den punkten, säger en regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters.

- För honom var det väldigt viktigt att han garanteras säkerheten att kunna stanna i landet, men också för att kunna resa utomlands när han vill eller måste.

Mugabe är satt i husarrest och har förhandlat med landets militärledning. I tisdags övertalades han att avgå. Trycket var hårt – om han inte friviligt lämnade sin post så väntade en riksrättsprocess för 93-åringen.

Robert Mugabe har inte visat sig offentligt eller uttalat sig sedan hans avgångsbesked kom.

Vill skydda familjen

Han förefaller dock fortfarande befinna sig i huvudstaden Harare. Det är sannolikt också hans hustru Grace. Ett foto på paret, som sägs ha tagits under veckan, när de sitter i en soffa omgivna av ett antal rådgivare cirkulerar på sociala medier men dess äkthet har inte kunnat verifieras. På bilder blundar Robert Mugabe medan Grace Mugabe nedslaget tittar bort från kameran.

Enligt en annan källa som Reuter har talat med var Robert Mugabe under förhandlingarna angelägen om att hans hustru och övriga familjen också garanterades säkerhet.

- Den avgående presidenten är uppenbart medveten om att folket avskyr hans fru.

Ingen officiell bekräftelse har dock kommit om framtiden för paret Mugabe.

I huvudstaden Harare pågår förberedelserna inför fredagens installationsceremoni då Emmerson Mnangagwa svärs in. Ceremonin ska äga rum i en nationell idrottsarena som rymmer 60 000 åskådare och organisatörerna har uppmanat alla zimbabwier att komma och delta i "en historisk dag".

Manar till lugn

Det är oklart om Robert Mugabe kommer att närvara under ceremoni. Grannlandet Sydafrikas president Jacob Zuma uppges inte komma till ceremonin eftersom han är upptagen ned att ta emot Angolas ledare, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare Mugabetrogne Emmerson Mnangagwa uppmanar inför installationen landets medborgare att fortsätta uppträda fredligt och avstå från alla former av "hämndlystna vedergällningar".

Hans anhängare har uttryckt vrede över att han för några veckor sedan fick sparken från posten som vicepresident – en åtgärd som kort därpå fick landets miltär att agera till stöd för den 75-årige Mnangagwa. Vissa av anhängarna uppges ha krävt någon form av aktion gentemot den så kallade G40-gruppen som stödde Robert Mugabe och framför allt hustrun Grace.

Mugabe har varit Zimbabwes ledare sedan självständigheten 1980.