Två zimbabwiska kvinnor med gårdagens The Herald.
Två zimbabwiska kvinnor med gårdagens The Herald.

Zimbabwe inför en ny epok

ANNONS
|

Valkommissionen gick i går ut och meddelade att oppositionspartiet MDC fått 105 platser i parlamentet mot Zanu-PF:s 94. Sju mandat har ännu inte redovisats, men även om Zanu-PF skulle vinna dessa platser i parlamentet får de inte majoritet. Ett mandat gick till en oberoende kandidat.

- Tillkännagivandet visar tydligt att Zanu-PF och Mugabe är satt under hårt tryck, men de kommer att betona att det inte är den jätteseger MDC hoppats på, sade Anne Fruehauf, analytiker vid Control Risks i London.

Presidentvalet var i går, fyra dagar efter valet i lördags, inte färdigräknat. Men MDC hävdar att Morgan Tsvangirai segrat. "Morgan Tsvangirai kommer att bli Zimbabwes näste president", sade partiets sekreterare Tendai Biti. Siffrorna för Tsvangirai uppgavs vara 50,3 procent mot Mugabes 43,8.

ANNONS

Varning för våld

Resultatet kommer från oppositionspartiets egna beräkningar. "Ett önsketänkande" och "en provokation" sade Zanu-PF:s talesman och varnade för våld och oroligheter om man inte väntade in det officiella resultatet.

Om det visar sig att ingen kandidat får mer än 50 procent i presidentvalet, ska en andra valomgång hållas inom tre veckor. Valkommissionen sade i går att resultatet kommer att meddelas i morgon, fredag.

Rykten om att president Robert Mugabe var på väg att lämna ifrån sig makten har i flera dagar florerat i huvudstaden Harare. Och uppgifterna om omval i den statskontrollerade tidningen The Herald tyder på att Mugabe, som styrt landet med järngrepp i 28 år, inte frivilligt tänker släppa ifrån sig makten till oppositionsledaren Morgan Tsvangirai.

Mugabe har hittills haft total dominans och möjlighet att styra till sin fördel både före och under valet. Men för första gången affischerades röstsiffrorna utanför vallokalerna och det var inte lika lätt att fuska nu.

Robert Mugabe ledde landets frihetskamp mot kolonialmakten Storbritannien och satt tio år i fängelse för det. Han blev vid självständigheten 1980 premiärminister och har sedan dess suttit vid makten. Mugabe, som blev president 1987, hade från början hjältestatus, men befolkningen fick redan tidigt uppleva andra sidor av honom.

ANNONS

Blodig historia

Tortyr, misshandel och rädsla är sedan länge sammankopplat med Mugabes regim. Tiotusentals människor mördades när han skickade sin Nordkoreatränade femte brigad till Matabeleland för att slå ner ett rebelluppror i början av 1980-talet. Mord och våld förekom när jordreformen infördes vid millennieskiftet och då vita jordbrukare tvingades bort från sina gårdar. Och mardrömmen för de 700 000 zimbabwier som 2005 tvingades bort från slumområden i operationen "Ut med skräpet" har fortsatt.

Zimbabwes hyperinflation, på 100 000 procent eller det som en del ekonomer tror är ännu mycket högre, har drabbat hela befolkningen. Upp emot fyra miljoner av landets omkring 13 miljoner invånare har flytt.

Mugabe och hans regering skyller landets katastrofala situation på den tidigare kolonialmakten Storbritannien, men också på USA och EU och de sanktioner de efter valet 2002 införde mot Zimbabwe. Och på svår torka.

Många tvingas gå i två timmar eller mer för att komma till jobbet och lika lång tid hem. En skriande matbrist har gjort att kvinnor tvingats in i prostitution för att överleva. Zimbabwierna stod i går som vanligt i kö för litet bröd eller matolja.

Om president Mugabe väljer att ställa upp i ett omval beror säkerligen på vilket stöd han anser sig ha från Zimbabwes benhårda arméchefer. De är oroliga för att förlora makten och att de skulle ställa sig på Mugabes sida i ett omval betraktas av vissa analytiker som ett skrämmande scenario.

ANNONS
ANNONS