Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zelenskyjs tack till Sverige: ”Representerar frihet”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till den svenska riksdagen under torsdagen via videolänk. Under talet tackade han Sverige för allt stöd, både med vapen och att Sverige stått bakom de sanktioner som riktats mot Ryssland.
– Jag är väldigt hedrad över att han valde att tala direkt till svenska folket och till Sveriges riksdag, blått och gult är verkligen symbolen för demokrati och frihet, både i Ukraina och Sverige, säger Ebba Busch (KD).

På torsdagen samlades riksdagsledamöter, statsråd och inbjudna gäster för att lyssna på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Under tidigare tal inför andra länders parlament och kongresser har Zelenskyj både tackat för det stödet från väst men också vädjat om ytterligare stöd. Nu riktade han även tacksamhet till Sverige för det stöd som skickats till Ukraina.

– Den blåa och gula flaggan är förmodligen den mest populära flaggen i världen i dag för den representerar frihet. Tillsammans med Sverige vars flagga också har samma färger står vi för frihet. Jag är mycket tacksam för Sveriges stöd till Ukraina, sade Zelenskyj i sitt tal.

”Mörk månad”

Flera riksdagspolitiker har tidigare betonat vikten av att få höra presidentens egna ord om situationen i Ukraina.

– Det är otroligt viktigt att vi får Zelenskyjs egna ord om hur han ser på situationen och inte minst på det ukrainska folkets umbäranden. Vad de går igenom nu. Men jag förväntar mig också att vi är beredda att lyssna på hans ord och att göra mer än i dag. Inte minst mycket mer långtgående sanktioner, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund kort före talet.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund intervjuas kort före Volodymyr Zelenskyjs tal i svenska riksdagen. Bild: Josefine Stenersen
Miljöpartiets språkrör Per Bolund intervjuas kort före Volodymyr Zelenskyjs tal i svenska riksdagen. Bild: Josefine Stenersen

Det har under torsdagen gått exakt en månad sedan Ryssland invaderade Ukraina. I sitt tal beskriver Zelenskyj den gångna månaden som otroligt mörk.

– Vi har inte upplevt en sådan här mörk månad senan andra världskriget. Listan på döda människor räknas i tusentals. Ryska styrkor gör ingen skillnad på civila- och militära mål. De attackerar byggnader, skolor och sjukhus, säger Zelenskyj och betonar att Ryssland under den gångna månaden ägnat sig åt krigsbrott.

Precis som flera svenska politiker redan förutspått så bad Zelenskyj också om ytterligare stöd i form av nya sanktioner mot Ryssland. Han bjöd också in svenska arkitekter och företag att hjälpa Ukraina att återbygga landet när kriget är över.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller tal i Sveriges riksdag på torsdagen. Bild: Josefine Stenersen
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller tal i Sveriges riksdag på torsdagen. Bild: Josefine Stenersen

Lööf: Ska backa upp Ukraina

Annie Lööf, Centerpartiets ledare, tyckte att hans önskan minner om den Marshall-plan för återuppbyggnad av Ukraina som C:s europeiska gren föreslagit, genom tyske finansministern.

– Jag tycker att Sverige med klar och tydlig stämma ska backa upp det här och tillsammans med Tyskland driva på för att EU ska bistå med en Marshall-plan, det skulle stödja Ukraina i vetskapen om att vi står där den dag Ryssland kapitulerar, säger hon.

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet. Bild: Josefine Stenersen
Annie Lööf, partiledare Centerpartiet. Bild: Josefine Stenersen

Moderatledaren Ulf Kristersson tog fasta på vikten av att fortsätta bistå Ukraina även militärt. Han pekade bland annat på att riksdagen i dag fattar beslut om att sända ytterligare 5000 pansarskott till Ukraina och uteslöt inte mer hjälp.

– Det är ingen tvekan, det är de de behöver. Vi hjälper dem vecka efter vecka, månad efter månad att hålla ut, hålla emot. Att vi i dag kan fatta ett andra beslut, nu i enighet, är ett styrkebesked för Sverige som land och sedan ska vi inte utesluta att ge ännu mer tillsammans med andra länder. Det behöver de desperat för att kunna försvara sig, säger han.

Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna. Bild: Josefine Stenersen
Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna. Bild: Josefine Stenersen

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill också ge mer militärt stöd.

– Jag menar att Sverige bör se över möjligheten att avvara till exempel Carl Gustaf som är ett vapen som i dag inte används inom den svenska armen och möjligheten att bistå med luftvärn till exempel robot 70/90 som vore avgörande för att skydda civila ukrainare mot anfall i från luften, säger hon.

Nyamko Sabuni, Liberalernas ledare, menar att det var ett historiskt tal som hölls i riksdagens kammare och betonade att Zelenskyj ser Sverige som en viktig allierad.

– Jag tycker också att vi ska vi lyssna på hans viktiga ord om säkerhetsläget för Sverige när han nämner hur Putin diskuterar kring Gotland, vikten att vi förstärker vårt försvar.

Önskat flygförbudszon

Zelenskyj har tidigare talat direkt till EU-parlamentet och den amerikanska kongressen. Under tisdagen talade Zelenskyj också inför det italienska parlamentet och bad då Italien att införa ett fullständigt handelsembargo med Ryssland, inklusive med rysk olja. Han uppmanade också Italien att frysa den ryska elitens tillgångar i landet.

Zelenskyj har också vädjat om mer stöd i form av vapen och tidigare också bett västvärlden att införa en flygförbudszon över Ukraina, vilket USA och Nato hittills inte gjort.

”Blått och gult är verkligen symbolen för demokrati och frihet, både i Ukraina och Sverige”, säger Ebba Busch (KD). Bild: Josefine Stenersen
”Blått och gult är verkligen symbolen för demokrati och frihet, både i Ukraina och Sverige”, säger Ebba Busch (KD). Bild: Josefine Stenersen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.