Barn ser på när räddningsmanskap går igenom skadorna efter en granatattack i Kramatorsk i östra Ukraina. Inga personer skadades i attacken i fredags.
Barn ser på när räddningsmanskap går igenom skadorna efter en granatattack i Kramatorsk i östra Ukraina. Inga personer skadades i attacken i fredags. Bild: David Goldman/AP/TT

Zelenskyj: Rysk utpressning "ytterst cynisk"

Massivt och monotont beskjuter den ryska armén bostadsområden i östra Ukraina. Samtidigt säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att ukrainska soldater ska sikta in sig på ryska soldater som angriper kärnkraftverket Zaporizjzja.

ANNONS

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

Staden Nikopol, vid Dneprs flodkant på andra sidan om Europas största kärnkraftverk, har drabbats svårt av intensiva attacker.

– Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket för att kunna beskjuta Nikopol och Marganets, säger Zelenskyj.

– Varje rysk soldat som beskjuter kärnkraftverket eller skjuter med det som skydd måste inse att han blir ett prioriterat mål för våra styrkor.

"Håll er borta"

Presidenten säger att för varje dag som går ökar risken för radioaktivt utsläpp över Europa, och det på en nivå som inte skulle ske "ens under kalla kriget".

ANNONS

– Om någon där borta i Ryssland tror att det ger dem någon favör så har de fel. Den ryska utpressningen ökar bara den globala mobiliseringen för att bekämpa terrorn, säger han.

Ukrainas energimyndighet Energoatom uppmanar människor i området att hålla sig borta från gatorna.

"Vi har underrättelseinformation om nya provokationer från de ryska ockupanterna", skriver de på sociala medier.

"Enligt de boende (i Energodars) pågår nya raketattacker i riktning kärnkraftverket. Det tar mellan tre och fem sekunder från avfyrning till att raketerna slår ned", fortsätter myndigheten.

Anfall i öster

Ryssland hävdar i sin tur, ofta genom proryska representanter i Ukraina, att ukrainska styrkor angriper kärnkraftverket.

Den farliga utvecklingen har lett till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd, då energikablar förstörts, liksom en pumpstation och sensorer som varnar för strålning.

Ukraina backar ett förslag från västländer om att området kring kraftverket ska avmilitariseras, något som inte hörsammats av Moskva.

Rysslands anfallskrig i östra Ukraina fortsatte på lördagen med oförminskad styrka även mot den strategiskt viktiga staden Kramatorsk i östra Ukraina, där Ukrainas militära högkvarter ligger.

De ryska raketerna siktas mot bostadshus, mot boendekvarter och civila anläggningar. Minst tre personer dödades och ett tiotal skadades på fredagskvällen när en rysk raket exploderade i Kramatorsk. Då hade staden varit med om en massiv attack med tiotalet ryska robotar som avfyrades mot staden under ett dygn.

ANNONS

20 bostadshus förstördes i attackerna, enligt Ukraina.

"Bränner jorden till utplåning"

Ryska trupper försöker vidare få kontroll om områden norr och väster om staden Donetsk för att utöka det ryskkontrollerade östra Ukraina. Men Ukrainas militär sade att den lyckats stoppa anfall och ryskt avancemang mot två mindre städer nära Donetsk natten mot lördagen.

Den ukrainske guvernören i grannområdet Luhansk i Donbassregionen sade på lördagen att ukrainska styrkor fortfarande håller ställningar i bland annat ett oljeraffinaderi i Lysytjansk, som Ryssland säger sig ha erövrat.

"Fienden bränner jorden till utplåning vid infartsvägarna till regionen Luhansk, då den inte kan besegra det ukrainska motståndet där", sade guvernör Serhij Hajdaj på lördagen enligt AP.

En propagandabild på kärnkraftverket Zaporizjzja från det ryska försvarsdepartementet.
En propagandabild på kärnkraftverket Zaporizjzja från det ryska försvarsdepartementet. Bild: Ryska försvarsdepartementet via AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS