Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den ukrainske skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskyj firar med sin fru Olena när resultatet i valundersökningen presenteras.

Zelenskyj mot jordskredsseger i Ukraina

Volodymyr Zelenskyj går mot en jordskredsseger i det ukrainska presidentvalet. Den sittande presidenten Petro Porosjenko har erkänt sig besegrad, sedan en vallokalsundersökning visat att tv-komikern Zelenskyj får över 70 procent av rösterna.

- Jag kommer aldrig att svika er, sade Volodymyr Zelenskyj, i ett tal inför sina anhängare efter att vallokalsundersökningen offentliggjorts.

Närmare 73 procent av väljarna som tillfrågades vid vallokalerna uppgav att de skulle rösta på honom.

- Jag är inte formellt president ännu, men som ukrainsk medborgare kan jag säga till alla postsovjetiska nationer: Titta på oss! Allt är möjligt!

I en första utfästelse som blivande president lovar han att återuppta fredssamtalen med de ryskstödda separatisterna i konflikten i östra Ukraina. Det viktigaste är att våldet får ett slut, säger Zelenskyj.

Gratulerar till segern

Vallokalsundersökningen visar att en fjärdedel av väljarna valde Petro Porosjenko. Preliminära valresultat dröjer ytterligare några timmar, men landets sittande ledare medger att Zelenskyj är valets vinnare, baserat på den överväldigande skillnaden i vallokalsundersökningen.

- Jag kommer att lämna posten, men låt mig tydligt understryka: Jag kommer inte att sluta med politiken, säger Porosjenko inför sina anhängare.

Han har också ringt upp Zelenskyj och gratulerat honom till segern.

Ett luddigt partiprogram och systematiskt duckande av journalisternas frågor till trots har Volodymyr Zelenskyj – som spelat Ukrainas president i en tv-serie – haft vinden i ryggen inför söndagens presidentval.

Utanför en vallokal i huvudstaden Kiev på söndagen berättade 81-åriga Galyna för AFP att hon röstat på Zelenskyj.

- För att jag är emot Porosjenko, sade pensionären, som inte ville uppge sitt efternamn.

"Röstar på rollfigur"

Upptakten till valet har kantats av smutskastning från båda kandidater. I ett försök att vända den dystra opinionen lovade Petro Porosjenko nya reformer mot den omfattande korruptionen, samtidigt som han kallade Volodymyr Zelenskyj, som gjort sig känd i Ukraina som komiker och skådespelare, för en oseriös pajas med luddiga politiska ambitioner.

Viktoriya Olomutska i Kiev tror att många i själva verket röstar på Vasyl Goloborodko, som är Zelenskyjs rollfigur i den populära tv-serien "Folkets tjänare". Zelenskyj spelar där en lärare som blir president.

- Folk har blivit galna, säger den 39-åriga Porosjenkoanhängaren som anser att många sätter sitt hopp till en "påhittad karaktär".

Kritik har också kommit från journalistkåren, som under veckan publicerade ett öppet brev till Volodymyr Zelenskyj där de anklagar honom för att aldrig ställa upp på intervjuer, skriver brittiska the Guardian.

Står inför utmaningar

Valets vinnare greppar rodret i ett land med stora geopolitiska och ekonomiska utmaningar. Ett långdraget krig mellan separatister som får stöd av Ryssland och den ukrainska armén pågår i landets östra delar, och ekonomin är kraftigt tilltufsad av omfattande korruption och skyhöga försvarsutgifter.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo talade i telefon med bägge kandidaterna under valkvällen. I Ryssland ser man valet av Volodymyr Zelenskyj som en ukrainsk önskan om förändring.

- Det nya ledarskapet måste nu förstå och inse vad väljarna hoppas på. Detta gäller både inrikes- och utrikesfrågor, säger Rysslands vice utrikesminister Grigorij Karasin till den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig nationalitet på Ihor Kolomojskyj i faktarutan.