Zelenskyj gick till hårt angrepp mot Ryssland efter rapporter om hemska övergrepp begåtts i staden Butja. Arkivbild.
Zelenskyj gick till hårt angrepp mot Ryssland efter rapporter om hemska övergrepp begåtts i staden Butja. Arkivbild.

Zelenskyj: Hundratals civila dödade, torterade och avrättade

I sitt nattliga tal fördömde Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj å det grövsta vad som framkommit efter att ryska styrkor retirerat från områden i norra Ukraina. Enligt honom har hundratals civila dödats, torterats eller rent av avrättats, bland annat i Butja.

ANNONS
|

Under helgen började rapporter om och bilder på civila dödsoffer i Butja, en förstad nordväst om Kiev, spridas över världen. Livlösa kroppar, vissa liggandes utspridda på gatorna, påstås ha fallit offer för de ryska styrkor som ockuperat staden sedan tidigt under invasionen.

Världsledare har sedan dess fördömt de misstänkta krigsbrotten och i sitt nattliga tal gick president Zelenskyj till hårt angrepp – delvis mot ryska mödrar – mot vad han anser vara ett folkmord.

LÄS MER:Händelserna i Butja chockar omvärlden

– Koncentrerad ondska har kommit till vårt land. Mördare. Torterare. Våldtäktsmän. Plundrare. De kallar sig själva för en armé, och förtjänar bara att dö för vad de har gjort, sade Zelenskyj och fortsatte:

ANNONS

– Ryska mödrar! Även om ni uppfostrade plundrare, hur kunde de också komma att bli slaktare? Ni kan inte ha varit omedvetna om vad som funnits inom era barn. Ni kan inte ha bortsett från att de är berövade på allt mänskligt. Ingen själ, inga hjärtan. De dödade medvetet och med nöje.

LÄS MER:Skräcken i Butja – civila offer lämnade på gatorna

Ukraina: 410 civila dödade

Enligt Zelenskyj har ”hundratals” civila hittats döda i återtagna områden i norra Ukraina, däribland Butja, och enligt honom har ukrainska myndigheter sett tecken på att de i vissa fall blivit torterade och avrättade med skott från nära håll. Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova har i sin tur sagt att det hittills rör sig om 410 civila dödsfall, men de siffrorna har inte bekräftats av oberoende källor.

Presidenten uttrycker att detta för alltid svärtat världens bild av Ryssland.

– Detta är hur den ryska staten nu kommer uppfattas. Detta är bilden av er. Er kultur och mänskliga anseende gick under tillsammans med med de ukrainska män och kvinnor ni kom till.

LÄS MER:Ryska styrkor stormar mot öster och söder

Har upprättat särskild instans

Ryssland förnekar kategoriskt anklagelserna och har till och med gått så långt att kalla bilder och filmer på döda kroppar för fabricerade. Zelenskyj meddelar å sin sida att en särskild instans har upprättats, specifikt instruerad att utreda brott begångna av ryska styrkor i Ukraina.

ANNONS

– Denna mekanism kommer hjälpa Ukraina och världen att ställa inför rätta de som orsakade, eller på något sätt medverkade i detta hemska krig mot Ukraina och brotten mot dess folk.

Initiativet ska gå ut både på ett nationellt och internationellt myndighetssamarbete.

LÄS MER:Rapport: Mariupol är ett huvudmål

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS