Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ytterligare steg mot riksrätt forcerat av demokraterna

Riksrättsprocessen fortsätter. Demokraterna fick igenom resolutionen om öppna tv-sända förhör. Republikanerna röstade mot. När alla förhör är klara återstår beslutet om riksrätt eller ej mot presidenten.

Omröstningen i representanthuset gick i stort sett efter partilinjen. 232 ledamöter röstade för och 196 röstade emot. Två demokrater röstade med republikanerna och en oberoende röstade med demokraterna.

Det är en viktig omröstning som nu ger utredningen om riksrätt full fart framåt. En detaljerad bilaga klargör både vittnens, utfrågares, advokaters och Donald Trumps möjligheter att belysa, korsförhöra och lägga fram uppgifter som kan vara viktiga för utredningen.

Representanthusets talman Nancy Pelosi påpekade att beslutet om att ställa presidenten inför riksrätt ännu inte är fattat. För det krävs ytterligare en omröstning efter de offentliga förhören. Men det mesta tyder på att demokraterna driver frågan mot riksrätt. Demokraterna har den majoritet som behövs om inte fler – än de två som nu röstade mot – byter sida. Därefter är det senatens sak att döma. Där har republikanerna majoritet.

Bild: Andrew Harnik
Bild: Andrew Harnik

De senaste veckorna har vittnen kallats till tre utskott i kongressen. Dessa vittnen – som alla har första- eller andrahandsinformation om Ukrainaskandalen – har både lagt fram skriftliga vittnesmål och svarat på frågor. I utskotten sitter demokrater och republikaner men demokraterna är i majoritet, vilket återspeglar styrkebalansen i representanthuset.

Republikanerna har häftigt kritiserat processen eftersom den hittills varit hemligstämplad. Utfrågningarna sker i tre säkerhetsklassade och avlyssningssäkra rum under jord i kongressen.

Kraven har riktats mot demokraterna att hålla en formell omröstning för att kunna genomföra vittnesutfrågningen mer rättssäkert.

Nu har den omröstningen skett och utfrågningarna går vidare både med nya vittnen och de som redan vittnat. Amerikanska tv-tittare kommer själva att kunna avgöra trovärdigheten.

Men republikanerna anser att vittnesförhören överhuvudtaget inte skulle ha skett. Invändningen inför omröstningen, från flera kongressledamöter, är att presidenten måste få kunna fungera som president och genomföra den politik som han gått till val på.

Flera republikaner hävdade inför omröstningen också att Donald Trump hållit inne det militära biståndet till Ukraina av skälet att han fruktade att korruptionen i landet inte utretts tillräckligt. Till denna korruptionsgranskning skulle en utredning av Trumps politiske rival Joe Biden och hans son Hunter vara nödvändig.

– Det är det amerikanska folket som bestämmer vem som är president och inte kongressen, sade flera republikaner.

Invändningen från demokraterna är att det är konstitutionen som både presidenten och kongressen svarar inför. Enligt demokraterna har Donald Trump inte förstått konstitutionen när han hävdat att han kan göra vad som helst som vald president.

Donald Trump hade inga inplanerade programpunkter under en stor del av torsdagen då kongressen röstade. Vita huset kommenterade att presidenten inte gjort något fel och att alla vittnesförhör hittills varit bakom lyckta dörrar och därför orättvisa.

– Den största häxjakten i amerikansk historia!, twittrade Trump direkt efter att resultatet av omröstningen var klart.

Majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConell, har enligt medieuppgifter rekommenderat Trump att hålla en lägre profil. Detta gäller framförallt när han uttalar sig om republikanska politiker och personer som utnämnts till poster under Trump-administrationen. Trump har tidigare kallat republikaner, som är kritiska till honom, för ”mänskligt avskum”.

Fortsatta vittnesförhör hölls samtidigt som kongressen röstade – och uppehåll gjordes bara för att alla skulle kunna registrera sina röster – och ytterligare vittnen kommer att höras de närmaste dagarna.

Därefter kommer de öppna förhören att skyndsamt inledas, vilket betyder att de kan påbörjas senast i mitten av november. Före jul kan förhören vara avslutade och omröstningen kan ske om Trump skall ställas iför riksrätt.

Om republikanerna då kommer att vara lika eniga som nu är oklart. Innehållet i vittnesmålen och den folkliga opinionen är viktig. Senaten kan avgöra i januari, bara veckorna innan primärvalen inleds.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.