Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ytterligare en gripen efter dådet i Manchester

Polisen fortsätter med husrannsakningar och gripanden efter Manchesterdådet. På fredagsmorgonen greps ytterligare en man i Manchester. Utredarna tror att Salman Abedi sannolikt har tränats av terrorrörelsen IS i Syrien, rapporterar CNN.

Brittisk polis har gripit ytterligare en man i utredningen om dådet i Manchester. Mannen greps i stadsdelen Moss Side i staden på fredagsmorgonen. Det innebär att totalt tio personer har gripits i Storbritannien under utredningen. Två av dem, en man och en kvinna, har släppts på fri fot igen. 

Bomben som exploderade efter en konsert med popartisten Ariana Grande dödade 22 personer och många kämpar fortfarande för sitt liv på sjukhus. 

Husrannsakan under torsdagen

Under torsdagen gjorde polisen husrannsakan vid ett hus i staden Wigan, väster om Manchester. Vid husrannsakan ska man ha hittat ett föremål som man bedömer som farligt, rapporterar BBC. Gatan spärrades av, boende utrymdes och bombgruppen tillkallades för att undersöka föremålet.

Strax efter 22-tiden på torsdagskvällen fick de boende återvända till sina hem.

En man greps tidigare under torsdagen i Wigan som en del i utredningen av terrordådet i Manchester.

Enligt brittiska The Telegraph tyder fynd av kemikalier i Abedis bostad på att han kan ha tillverkat flera bomber. En säkerhetskälla uppger för tidningen att polisen är orolig för att fler personer kan ha försetts med sprängladdningar. Det går inte att utesluta att två eller tre bomber tillverkats hemma hos Abedi.

Avancerad bomb

Enligt experter som The New York Times har talat med ska bomben i Manchester Arena ha varit mer avancerad än andra hemmagjorda sprängladdningar. Tidningen har tagit del utav samt publicerat bilder från utredningen om terrordådet i Manchester. Bilderna ger en glimt av hur bomben såg ut innan de exploderade. På bilderna syns en blodstänks metallcylinder, resterna av en blå ryggsäck, ett sotigt batteri som klyvts på mitten samt skruvar och muttrar.

I tidigare hemmagjorda bomber som amerikanska experter har analyserat har de vanligaste komponenterna varit skruvar och muttrar, vilket används som splitter för att maximera effekten av sprängningen.

Experter som har analyserat bilderna från dådet i Manchester lägger istället vikt vid något helt annat - cylindern och batteriet. Enligt experterna kan cylindern ha varit utlösaren. Den ser ut att vara utrustad med ett mindre kretskort vilket innebär att självmordsbombaren Salman Abedi kan ha haft möjlighet att utlösa bomben på plats eller genom fjärrstyrning, skriver The New York Times.

Många har gripits

Under natten till torsdagen gjorde polisen en insats i södra Manchester. Där gjorde man bland annat en kontrollerad sprängning av en misstänkt bomb som hittades på adressen. Sedan terrorattentatet har åtta män gripits i Storbritannien. Även den misstänkte bombmannens pappa och yngre bror har gripits av en antiterrorstyrka i Libyen.

– Vi har bevis för att han och hans bror har kopplingar till Daish (IS). Vi har följt honom i över en och en halv månad, säger Ahmad bin Salim, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada, om den yngre brodern, till Reuters.

Strax innan Abedis pappa greps i Libyen intervjuades han. Då dementerade han att sonen låg bakom dådet.

– Salman tillhör inte någon organisation, jag vet att han inte gör det. Ingenting hemlighölls, jag hade en öppen diskussion med honom om allt som han ville förstå, sa Ramadan Abedi.

Ska ha tränats av terrorgruppen IS

Enligt militära källor till CNN ska den misstänkte bombmannen, Salman Abedi, ha befunnit sig i Libyen för tre veckor sedan. Han återvände till Manchester bara någon dag innan dådet mot konserten.

Salman Abedi ska under en period även ha befunnit sig i Syrien där han har tränats av terrorgruppen IS, enligt en amerikansk myndighetskälla till CNN.

Brittisk polis misstänker att ett terrornätverk ligger bakom attacken. Hotnivån i Storbritannien har höjts till den högsta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.