Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den federala domaren Derrick Watson i Honolulu i Hawaii. Arkivbild.

Ytterligare domare underkänner inreseförbud

Meningen var att Donald Trumps inreseförbud till slut skulle träda i kraft – men återigen sätter rättssystemet käppar i hjulen för USA:s president. Två domare har underkänt förbudet vilket har lett till skarp kritik från Vita huset, som lovar överklaga.

Den senaste versionen av inreseförbudet "lider av precis samma sjukor som sina föregångare", skriver den federala domaren Derrick Watson i Honolulu i sitt beslut, enligt New York Times. En av hans huvudinvändningar är att förbudet diskriminerar utifrån nationalitet på ett sätt som undergräver de principer enligt vilka USA grundades.

Han anser också att Vita huset inte kunnat visa att landets nationella intressen hotas av att tillåta människor från de aktuella länderna att resa in i USA.

Ytterligare underkännande

Trumps stab kallar beslutet felaktigt och hävdar att det hindrar presidenten från att skydda amerikanska invånare. Justitiedepartementet uppger att man kommer att överklaga beslutet.

På onsdagen underkände ytterligare en amerikansk domare Trumps nya inreseförbud. Marylands distriktsdomare Theodore Chuang skriver i ett beslut att förbudet som bland annat omfattar sex i huvudsak muslimska länder, troligen strider mot förbudet mot religiös diskriminering i den amerikanska konstitutionen. Enligt Chuang krockar förbudet också med landets immigrationslagar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Planerat till onsdagen

Den nya reserestriktionerna skulle ha trätt i kraft under onsdagen och innehöll inreseförbud för de flesta invånare från Iran, Libyen, Syrien, Jemen, Somalia, Tchad och Nordkorea, liksom för vissa personer i Venezuelas regering. Reglerna skulle också göra det svårare för irakiska medborgare att resa in i USA.

Domaren Derrick Watsons beslut – som kommer efter att delstaten Hawaii dragit förslaget inför domstol – gav bara grönt ljus för restriktioner för personer från Nordkorea, Venezuela och Irak.

Även andra domstolar i USA behandlar just nu invändningar mot olika delar av inreseförbudet.