Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kristdemokraterna och Alternativ för Tyskland tappar i förbundslandsvalet i Hamburg. Bild: Daniel Reinhardt/DPA via AP/TT

Ytterhögern kan missa spärren i Hamburg

Krisande kristdemokrater och den yttre högern tappar stort i förbundslandsvalet i Hamburg.
Angela Merkels CDU står för en bottennotering – och Alternativ för Tyskland kan åka ur det regionala parlamentet.

De senaste veckorna har varit jobbiga för Kristdemokraterna. I ett val av regeringschef i förbundslandet Thüringen ställde sig partiet på samma sida som AFD – i strid med partistyrelsen och kongressbeslut – vilket ledde till ett nationellt ramaskri. Det följdes av att förbundskansler Merkels tilltänkta arvtagare, Annegret Kramp-Karrenbauer, avgick. I Hamburgvalet ser partiet ut att få 11 procent, ett av dess sämsta resultat där hittills, enligt vallokalsundersökningar.

AFD balanserar vid femprocentsspärren och riskerar att inte få sitta kvar i det regionala parlamentet. Efter förra veckans attack i staden Hanau, där en högerextrem gärningsman sköt ihjäl elva personer, har partiet anklagats för att underblåsa den typ av rasistiska åsikter som tycks ha drivit honom.

Ytterhögerpartiet har suttit i de regionala parlamenten i alla Tysklands 16 förbundsländer och detta skulle vara det första de åker ur.

Även liberala FDP hamnar någonstans kring fem procent.

Valets stora vinnare är De gröna, som enligt vallokalsundersökningar nästan dubblerar sitt stöd och får ungefär 25 procent av rösterna. Socialdemokratiska SDP tappar några procentenheter, men är fortsatt störst i det traditionella vänsterfästet Hamburg. De två partierna väntas fortsätta styra i Hamburg, som är både Tysklands näst största stad och ett eget förbundsland, tillsammans.