Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åklagare yrkar på livstid för Beate Zschäpe, som anklagas för inblandning i 15 bankrån och två bombdåd.

Yrkar på livstid för medlem av nazistcell

Tyska åklagare yrkar på livstids fängelse för Beate Zschäpe, den enda överlevande medlemmen av den nazistcell som misstänks för sammanlagt tio mord mellan 2000–2007.

Beate Zschäpe nekar till anklagelserna och beskriver sig själv som en passiv åskådare. Men enligt åklagarsidan var hon inblandad i samtliga mord, samt 15 bankrån och två bombdåd, skriver nyhetsbyrån AFP.

Polisen arbetade länge utifrån teorin att de så kallade dönermorde – kebabmorden – var en del av uppgörelser i den turkiska undre världen. Samtliga offer utom ett hade invandrarbakgrund och många drev mindre affärsrörelser. Alla sköts i huvudet på nära håll, och med samma vapen.

Först efter att de två andra medlemmarna av nazistcellen begått självmord i en husbil efter ett misslyckat bankrån 2011 uppdagades sanningen – mer än tio år efter det första mordet. Polisen hittade bland annat en dvd-film där gruppen erkände att den låg bakom morden.

Rättsväsendet har fått hård kritik för sin hantering av fallet, som anses ha präglats av misstag och rasistiska fördomar. En rapport konstaterade 2013 även att underrättelsetjänsten förhindrat utredningen för att skydda deras betalda informanter inom nazistvärlden, skriver Deutsche Welle.

Rättegången mot Zschäpe började för fyra år sedan och dom väntas inte falla förrän senare i höst.