Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Männen som styr Kina de kommande fem åren: Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Yang och Zhao Leji.

Xi Jinping stärker greppet om makten

Kinas president Xi Jinping har officiellt säkrat en andra femårsperiod som ledare för kommunistpartiet – och kanske ännu längre. För bland de nya medlemmarna i den mäktiga politbyråns ständiga utskott finns ingen uppenbar efterträdare, vilket väcker frågor om framtiden.

När de nya medlemmarna av politbyråns ständiga utskott klev ut på scenen framför tv-kamerorna var det sju herrar i mörka kostymer, som alla passerat 60-årsstrecket.

Även om alla utom Xi Jinping själv och premiärminister Li Keqiang är nya i utskottet, så ses ingen av dem som en uppenbar möjlig efterträdare till presidenten. Något som varit tradition inom kommunistpartiet inför presidentens sista femårsperiod.

"Vill inte dela makten"

- Xi vill inte dela makten. Han vill inte ha någon som flåsar honom i nacken, som förbereder sig för att ta över, anser Kinakännaren Jean-Pierre Cabestan vid Babtist University i Hongkong.

- Han vill hålla trycket uppe mot alla, och fortsätta njuta av makten i fem eller tio år till, utan att ha sina händer bundna, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Bland de fem nya medlemmarna fanns exempelvis inte Chen Miner, en 57-årig partipamp från Chongqing, som på förhand pekats ut som en av dem som skulle kunna ta över som Kinas ledare om fem år.

Xi och Mao

Nyheten ses som ytterligare ett tecken på att Xi Jinping nu stärker greppet om makten i Kina för lång tid framöver. I går röstade partikongressen för att skriva in hans namn i stadgarna vilket tidigare endast kommunistpartiets grundare Mao Zedong fått uppleva under sin livstid.

- När det handlar om ledarkult, att partiet kretsar kring Xi Jinping, så är det något vi inte sett på väldigt länge. Det går närmast att jämföra med Mao, sade Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT i går.