Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinas president Xi Jinping talade vid öppnandet av Brics-ländernas möte i Johannesburg.

Xi: Ingen vinner ett handelskrig

Det finns inga vinnare i ett handelskrig, säger Kinas president Xi Jinping vid Brics-ländernas toppmöte. Han uppmanar Brasilien, Ryssland, Indien och Sydafrika att hålla dörrarna öppna.

Under hot om ett nära förestående handelskrig med USA säger Xi Jinping till sina Brics-kollegor att världen står inför ett vägval.

- Vi står inför ett val mellan samarbete och konfrontation, mellan att öppna upp eller stänga dörrar, säger han vid inledningen av det tre dagar långa mötet i sydafrikanska Johannesburg.

Brics-länderna är Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika och vid mötet får Xi sällskap av Brasiliens president Michel Temer, Rysslands president Vladimir Putin, Indiens premiärminister Narendra Modi, och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Oroas av ensidighet

Det är ledarnas första möte sedan USA började införa tullavgifter och hotet om ett fullskaligt handelskrig började växa.

- Vi oroas av ökningen av ensidigt agerande som inte följer Världshandelsorganisationens (WTO) regler, och vi oroas av vad detta agerande får för följder, säger Sydafrikas Cyril Ramaphosa.

Donald Trumps amerikanska regering har slagit hårt mot den multilaterala handeln. Efter att redan ha infört avgifter på importer från Kina till USA aviserade presidenten härom veckan att han var beredd att införa tullavgifter på alla kinesiska varor som importeras till USA från Kina – till ett värde av 500 miljarder dollar. Därtill har han återkommande anklagat Kina för valutamanipulation, vilket Kina avfärdat.

Öppen kinesisk dörr

När Brics-länderna – de största utvecklingsekonomierna i världen – samlas är det den kommuniststyrda enpartistaten Kina som tar täten, som den överlägset största ekonomin. President Xi Jinping har gjort besök i flera afrikanska länder på väg till Sydafrika.

- Kina kommer att fortsätta utvecklas med sin dörr öppen, säger Xi Jinping till Brics-kollegorna.

Mötet gästas även av 19 afrikanska ledare och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som är där i egenskap av ordförande för samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IOC).