Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christopher Wray i Washington den 12 juli.

Wray tar över FBI efter sparkade Comey

USA:s senat har med överväldigande majoritet godkänt Christopher Wray som ny chef för den federala polisen FBI. Tre månader har gått sedan president Donald Trump sparkade hans företrädare James Comey.

Den högprofilerade advokaten Wray var okontroversiell som kandidat till posten då han tycks gå hem hos både demokrater och republikaner. Senaten godkände Wray med röstsiffrorna 92 mot 5.

- Det är ett tufft jobb i en tuff tid, sade senatorn Amy Klobuchar, demokrat från Minnesota, under senatens debatt.

- Den tidigare FBI-chefen fick som bekant sparken på grund av utredningen om Ryssland. Den tidigare justitieministern fick sparken. Och vi har haft en mängd andra personer som sparkats i regeringen under de senaste månaderna, konstaterade hon, enligt AP.

"Moraliskt motbjudande"

En första utmaning för Wray blir att försäkra FBI:s över 30 000 anställda att han är fast besluten att värna myndighetens oberoende, något han betonade särskilt när han härom veckan blev utfrågad av senatens juridiska utskott.

- Man kan inte göra det här jobbet om man inte är beredd att när som helst behöva sluta eller få sparken om man blir ombedd att göra något eller ställs inför något som är olagligt, grundlagsvidrigt, eller, för den delen, moraliskt motbjudande, sade Wray då, enligt AFP.

- Man måste kunna stå upp för sina principer.

Avskedades av Trump

Flera utredningar pågår i såväl kongressens som FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi om Rysslands inblandning i förra årets valrörelse i USA och om huruvida valet kan ha påverkats till Donald Trumps fördel.

Den 9 maj avskedade presidenten James Comey. I en intervju efteråt sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Sedan dess har Andrew McCabe varit tillförordnad chef.

Comey har sagt att presidenten bad honom "släppa" utredningen kring den nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, som tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Det finns flera fall i historien där FBI-chefer har gjort livet surt för amerikanska presidenter. Ett exempel är Louis Freeh som under 1990-talet ledde flera utredningar mot president Bill Clinton, som själv hade utsett honom.