Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Österrikisk militärpolis i Wien förra veckan. Arkivbild.
Österrikisk militärpolis i Wien förra veckan. Arkivbild. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Wienskytt anordnade sommarmöte med islamister

Den man som sköt ihjäl fyra personer och skadade över 20 i Wien i början av november anordnade ett möte i somras med utländska islamister. Flera av dem har gripits.

Mötet hölls i Wien i somras och i det deltog bland annat islamister från Tyskland som stod under bevakning. Personer från Österrike deltog också samt två män som greps i Schweiz i förra veckan.

De gripna utreds nu för vilka eventuella kopplingar som de har haft till den 20-årige jihadisten, som sköts ihjäl under insatsen.

– Det var en större grupp människor som träffades, säger Franz Ruf, chef för offentlig säkerhet på Österrikes inrikesdepartement, om mötet i somras.

De två männen är 18 och 24 år och reste till Wien i juli för att träffa mannen som senare utförde attacken i Wien, enligt tidningen NZZ am Sonntag.

Det är fortfarande oklart om de endast besökte honom eller om de på något sätt kan kopplas till dådet, skriver tidningen. Schweiziska myndigheter bekräftar att de tre var vänner.

Sammanlagt har tio personer gripits efter dådet den 2 november, då 20-åringen sköt ihjäl fyra personer. Österrike har medgett att flera "oacceptabla misstag" begicks i hanteringen av underrättelseuppgifter om gärningsmannen som var en dömd jihadist.

Österrikisk polis genomförde under måndagen razzior mot mer än 60 adresser som man uppger har koppling till radikala islamister i fyra regioner. Insatsen har dock ingen koppling till attacken i Wien, enligt åklagarmyndigheten. 30 personer har tagits in till förhör.