Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

WHO utlyser internationellt nödläge

Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt hälsonödläge med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset – som nu drabbat över 8 000 personer och krävt mer än 170 liv.

Under torsdagen höll världshälsoorganisationen WHO ytterligare ett möte med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset, som smittat minst 8 000 personer och lett till över 170 dödsfall.

– Vi måste komma ihåg att det här är människor, inte siffror, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

LÄS MER: Bekräftat: Coronavirus i Norden

Efter mötet meddelade WHO under en presskonferens att de utlyser internationellt hälsonödläge – vilket bara skett vid en handfull tillfällen tidigare – med anledning av situationen.

Det innebär i praktiken att WHO får utökade resurser för att hantera och motverka spridningen av viruset – som nu bekräftats i en rad länder.

– Vi vet inte vilken skada det här viruset kan göra om det skulle spridas i ett land med en svagare vårdapparat. Vi måste agera nu för att hjälpa länder att förbereda sig inför den risken, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

LÄS MER: Detta behöver du veta om nya viruset

Hyllar Kinas handlingskraft

Han passade samtidigt på att hylla kinesiska myndigheter för de åtgärder som vidtagits.

– Vi hade sett många fler fall utanför Kina – och förmodligen dödsfall – om det inte vore för regeringens ansträngningar, och de framsteg de har gjort för att skydda sina invånare och världens befolkning.

Avslutningsvis konstaterade Tedros Adhanom Ghebreyesus att världens länder nu måste samarbeta för att förhindra fortsatt spridning och rädda människoliv.

– Det enda sättet för oss att besegra det här utbrottet är att alla länder arbetar tillsammans i en anda av solidaritet och samarbete. Vi är alla i det här tillsammans, och vi kan bara stoppa det tillsammans, säger han.

Tiotals länder drabbade

Under onsdagen bekräftades det första fallet i Norden och en kinesisk turist sitter nu isolerad på sjukhus i Finland. Därutöver finns bekräftade fall i Frankrike, Tyskland, USA, Kanada, Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Nepal, Vietnam, Sri Lanka, Japan, Kambodja, Förenade Arabemiraten och Australien.

LÄS MER: Ett av världens största fartyg i viruskarantän i Italien

Antalet smittade förväntas fortsätta stiga. Samtliga dödsfall som kan kopplas till det nya coronaviruset har än så länge rapporterats i Kina.

Smittan tros ha sitt ursprung på en marknad i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan, där det funnits levande djur. Varg, igelkott, rådjur och råttor är några av de djur som ska ha funnits på marknaden, som snabbt stängdes ned av kinesiska myndigheter.

Gränsövergångar och flyglinjer stängs

Flera kinesiska städer har stängts ned och omkring 40 miljoner människor uppges ha ålagts med reserestriktioner till följd av utbrottet. Flygplatser världen runt har höjt sin beredskap med anledning av situationen och flera flygbolag har ställt in alla flygningar till och från Kina.

LÄS MER: Kina beordrar resestopp inom och utom landet

Ryssland har stängt delar av landets gräns mot Kina, även Hongkong har stängt flera förbindelser. Samtidigt har Vietnam meddelat att de slutar utfärda turistvisum till kineser, enligt TT. Den svenska möbeljätten Ikea har tillfälligt stängt samtliga 30 varuhus i Kina. Även H&M har temporärt stängt ett stort antal butiker i landet.

EU-kommissionen har sedan tidigare meddelat att EU-medborgare som befinner sig i Wuhan, och som inte uppvisar symptom på smitta, kommer att evakueras med flyg.

LÄS MER: Svenskar kommer att få lämna Wuhan

Fakta: Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-ncov. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.