En apotekare håller en flaska hydroxyklorokintabletter. Arkivbild.
En apotekare håller en flaska hydroxyklorokintabletter. Arkivbild. Bild: Ben Margot/AP/TT

WHO stoppar resultatlösa läkemedelstester

ANNONS

Världshälsoorganisationen WHO upphör med kliniska prövningar av malariamedicinen hydroxyklorokin och HIV-läkemedlet lopinavir/ritonavir som behandling mot covid-19.

Läkemedlen "ger ingen eller liten minskad dödlighet hos inskrivna covid-19-patienter", skriver organisationen i ett uttalande.

Hydroxyklorokin och lopinavir/ritonavir är två av fem möjliga behandlingsmetoder som testats internationellt av WHO, i försök där hittills nästan 5 500 patienter i över 39 länder deltagit.

De tre andra är standardbehandling, behandling med det antivirala läkemedlet remdesivir, och lopinavir/ritonavir kombinerat med läkemedlet interferon.

EU-kommissionen har godkänt användning av remdesivir, som kan förkorta sjukhustiden för patienter – men USA har köpt upp nästan hela tillverkarens lager, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen framöver.

ANNONS

Hydroxyklorokin uppmärksammades i maj efter att USA:s president Donald Trump sade att han själv tog läkemedlet under två veckor – enligt honom själv i förebyggande syfte.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS