Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många turister väntas resa runt i Europa under sommaren, något WHO ser som en stor risk. Bild: Lewis Joly
Många turister väntas resa runt i Europa under sommaren, något WHO ser som en stor risk. Bild: Lewis Joly

WHO:s uppmaning: Ställ in din sommarsemester

I en kampanj som väntas lanseras på torsdagen uppmanar Världshälsoorganiationen WHO människor att ställa in sina sommarsemestrar i Europa, skriver SvD.
”Gör inte om förra sommarens misstag”, står det i dokumentet som tidningen tagit del av.

WHO oroas av de europeiska ländernas lättade restriktioner för att få igång ekonomin igen. Bland annat varnar man för nya virusmutationer. Deras Europakontor kommer på torsdagen lansera kampanjen ”Sommarförnuft”, med råd och riktlinjer som turister uppmanas följa, som att tvätta händerna, hålla avstånd och använda munskydd.

LÄS MER: EU säger ja till vaccinpass för resor i Europa

"Covid-viruset sprids fortfarande över den europeiska regionen och mycket smittsamma varianter håller på att bli dominerande virusstammar”, står det i dokumentet som SvD läst.

I huvudsak rekommenderas människor att ställa in – alternativt skjuta upp – sina planerade resor i Europa under sommaren. Regeringar uppmanas ta fram rutiner för att genom testning, smittspårning och isolering hindra att resande som smittats utomlands sprider smitta.

EU har godkänt vaccinpass

"Vi bör inte upprepa scenariot från sommaren 2020 när många länder lättade på restriktionerna alltför tidigt och alltför fort – och vi såg ett kraftigt uppsving av coronafall under hösten”, står det i dokumentet.

WHO lyfter även fram risken med att barn och unga smittas när skolorna öppnar efter sommaren.

Kampanjen lanseras dagen efter att EU-parlamentet godkände det så kallade vaccinpass som är tänkt att användas för resande inom Europa i pandemin. Det digitala intyget ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller tillfrisknat från covid-19.

"Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt" skrev Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Intyget börjar gälla den 1 juli och kommer att gälla i tolv månader framöver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.