Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folk köar på flygplatser i Sydafrika för att ta sig ur landet efter upptäckten av den nya varianten omikron. Bild: Jerome Delay
Folk köar på flygplatser i Sydafrika för att ta sig ur landet efter upptäckten av den nya varianten omikron. Bild: Jerome Delay

WHO: Oklart om omikron är mer smittsam än andra varianter

Det kommer att ta veckor att reda ut hur allvarlig den nya varianten omikron är. Därför går det inte heller att säga om varianten är mer smittsam än andra.
Dagens vaccin är däremot fortsatt effektiva mot svår sjukdom och död, uppger WHO under söndagskvällen.

Det cirkulerar för närvarande uppgifter om att virusvarianten omikron skulle vara avsevärt mycket mer smittsam än deltavarianten. I ett uttalande under söndagskvällen skriver WHO på sin hemsida att det inte med säkerhet går att säga något om detta än.

”Det är inte klarlagt än huruvida omikron är mer smittsam jämfört med andra varianter, inklusive delta.”, skriver WHO.

Visserligen har antalet personer som testat positivt stigit, men om det är på grund av omikron eller andra faktorer är inte klarlagt än. Däremot pågår studier om detta.

Oron har också varit stor för att omikron skulle ge mer allvarlig sjukdom, men inte heller detta går det att säga något definitivt om i det här läget. WHO skriver att preliminär data antyder att antalet sjukhusinläggningar visserligen ökar i Sydafrika, men det kan bero på att ett ökande antal människor infekteras av covid, snarare än att de infekterats av omikronvarianten.

Många osäkerhetsfaktorer

Osäkerhetsfaktorerna är alltså många och WHO poängterar att det kan ta veckor innan vi vet något mer definitivt om allvarlighetsgraden gällande omikron. Däremot slår man fast att alla varianter av covid-19 kan orsaka allvarlig sjukdom eller död, främst hos de mest sårbara.

Hur är det då med vaccinen? Skyddar de även mot omikron? WHO skriver att ”dagens vaccin fortfarande är effektiva mot allvarlig sjukdom och död”. Hur bra skydd en genomgången covidinfektion ger är dock oklart. Preliminära uppgifter antyder att skyddet är mindre och att det finns en större risk att få en ny infektion med omikron jämfört med andra varianter, men även här är informationen begränsad tills vidare.

Samtidigt pågår omfattande forskning över hela världen för att bättre förstå den nya varianten. Om några veckor kan vi förvänta oss tydligare svar.

LÄS MER: Två fall av den nya omikronvarianten i Danmark

LÄS MER: Expert: Kan ta många år innan pandemin är över

LÄS MER: Juholt till svenskar i Sydafrika: Åk hem

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.