En tbc-patient får syrgas på ett sjukhus i Hyderabad, Indien. Arkivbild.
En tbc-patient får syrgas på ett sjukhus i Hyderabad, Indien. Arkivbild. Bild: Mahesh Kumar A./AP/TT

WHO: Kampen mot tbc kraftigt eftersatt

Kampen mot tuberkulos har hamnat i skymundan av coronapandemin. Långt i från tillräckligt med medel satsas mot sjukdomen, varnar världshälsoorganisationen (WHO).

ANNONS

Under 2020 kostade diagnostisering, behandling och förebyggande åtgärder mot tbc globalt mindre än hälften av WHO:s mål om 13 miljarder dollar årligen 2022.

Dödsfallen ökade för första gången på ett decennium, och situationen fortsätter se dyster ut.

Uppskattningsvis 63 procent av tbc-patienter under 15 år nåddes inte av livsviktig diagnosticering eller behandling. Nästan två tredjedelar av barn under fem år i aktuella områden fick inte heller förebyggande behandling.

Utvecklar mRNA-vacciner

Enligt WHO kom coronapandemin i vägen för åtgärder mot tbc. Men det går att få inspiration av den kraftsamling som världen gjorde mot covid-19, anser WHO. Särskilt viktigt är det att utveckla nya vacciner, då det nuvarande är omkring 100 år gammalt.

ANNONS

– Det finns ett växande intresse för att utveckla tbc-vacciner. Vi tror att det är fullt möjligt – om det prioriteras – att ha ett nytt, effektivt tbc-vaccin klart före 2025, säger Tereza Kasaeva, chef för WHO:s tbc-program.

Ett nytt vaccin skulle kunna vända utvecklingen, anser hon.

Nio potentiella vacciner är ganska långt gångna, och forskare arbetar med ny mRNA-teknik.

Pengar saknas

Men ytterligare 1,1 miljarder dollar behöver skjutas till forskningen, enligt WHO.

– Snabba investeringar behövs för att utveckla och öka tillgången till vård och verktyg för att förhindra, upptäcka och behandla tbc och rädda miljoner liv, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Totalt avled 1,5 miljoner i världen i tbc 2020, av dem hade drygt 200 000 hiv. Uppskattningsvis insjuknade 10 miljoner i sjukdomen, som efter covid-19 är den andra dödligaste infektionssjukdomen i världen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS