Ett barn i Pakistan får behandling mot diarré. Arkivbild.
Ett barn i Pakistan får behandling mot diarré. Arkivbild.

WHO: Fejkmediciner dödar hundratusentals barn

Omkring 11 procent av alla mediciner i utvecklingsländer är förfalskningar som kan ha orsakat hundratusentals barns död i sjukdomar som malaria och lunginflammation, visar en rapport från världshälsoorganisationen WHO.

ANNONS
|

Experter på WHO har granskat studier av över 48000 läkemedel. 65 procent av förfalskningarna visade sig vara mediciner som var avsedda för att behandla malaria och bakteriella infektioner. Det kan innebära att mellan 72000 och 169000 barn, främst i fattiga länder, avlider varje år av lunginflammation efter att ha fått mediciner som inte fungerar. Till detta kommer uppemot 116000 dödsfall i malaria i främst Afrika.

- Föreställ er en mamma som avstår från mat och andra basbehov för att kunna betala för sitt barns behandling, ovetande att medicinerna är förfalskade, och att behandlingen gör att barnet dör. Det är oacceptabelt, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ANNONS

Ett frivilligt, globalt övervakningssystem från 2013 har avslöjat omkring 1500 falska läkemedel, bland dem mediciner mot hjärtproblem, diabetes, infertilitet, psykiska sjukdomar och cancer.

Tack vare data från systemet har man lyckats rädda livet på tiotals barn i Paraguay, efter att en giftig substans som dödat 60 vuxna i Pakistan hittats i hostmedicin.

TT-AP

ANNONS