Arkivbild på WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Gebreyus.
Arkivbild på WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Gebreyus. Bild: Salvatore Di Nolfi

WHO: Apkoppor inte en global hälsokris

Trots att drygt 3 000 fall registrerats i ett 50-tal länder utgör apkoppor inte en global hälsokris. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Gebreyus, efter att organisationen hållit hållit ett krismöte.

ANNONS
|

Virussjukdomen apkoppor, som i huvudsak smittar via nära fysisk kontakt, började spridas i Europa och övriga delar av världen i början av maj.

Enligt WHO har man sedan dess bekräftat drygt 3 000 fall i över 50 länder. Generaldirektör Adhanom Gebreyus säger i ett uttalande publicerat på Twitter att han är ”djupt bekymrad” över den snabba spridningen, men att den kriskommitté som nu granskat utbrottet inte anser det vara allvarligt nog för att klassas som en global hälsokris.

"Överlag, i rapporten, meddelade de mig att att det i nuläget inte utgör en global hälsokris av internationellt intresse, vilket är den högsta graden av oro som WHO kan avisera”, skriver han i uttalandet.

ANNONS

Bara det faktum att man tillsatt en kriskommitté reflekterar dock ”den ökande oron” vad gäller spridningen av apkoppor globalt, skriver generaldirektören. Han tillägger dessutom att kriskommittén står redo att återkallas om situationen ändras.

Apkoppor

Inkubationstiden från smitta till symtom är cirka 6 till 13 dagar.

Apkoppsinfektionen delas in i två perioder. De första dagarna kan man få feber, huvudvärk, svullna lymfkörtlar, muskelsmärta och ryggvärk.

Därefter uppträder symtom som blåsor, sår och utslag. Oftast sitter de i ansiktet, på handflator, armar och ben samt kring mun och könsorgan.

Symtomen brukar hålla i sig i 2 till 4 veckor.

De flesta behöver ingen behandling, men det finns läkemedel som kan lindra symtomen i svåra fall.

Sjukdomen smittar framförallt vid nära fysisk kontakt med en smittad person. Det finns även misstankar om att den kan spridas via bestick, tallrikar, sängkläder och handdukar som använts av någon smittad.

Man vet ännu inte om apkoppor också kan spridas av smittade personer som ännu inte hunnit få några symtom.

Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten.

(TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS