Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör. Bild: Salvatore Di Nolfi

WHO: Apkoppor är en internationell hälsokris

Smittspridningen av apkoppor klassas som internationellt hälsonödläge, beslutar världshälsoorganisationen WHO. Det är organisationens allvarligaste varning.

ANNONS
|

Läget bedöms vara ”extraordinärt” enligt WHO efter att smittspridningen av apkoppor bekräftats i över 70 länder.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör, meddelade beslutet vid ett extrainkallat möte. Utbrottet har nu klassats som en global hälsokris.

Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har över 15 400 fall av apkoppor rapporterats från 71 länder.

Chefen för WHO har uttryckt att det är oroande att ytterligare sex länder har rapporterat sina första fall den senaste veckan.

Enligt TT har apkoppor aldrig orsakat stora utbrott utanför delar av centrala och västra Afrika fram till i maj. Allt fler fall har rapporterats sedan dess.

ANNONS

98 procent av de rapporterade fallen utgörs av män som har sex med män, enligt Rosamund Lewis, som leder WHO:s arbete med att bekämpa apkoppor. De flesta fall rapporteras i större städer.

Begränsat antal doser vaccin

I ett mejl till GP skriver Lisa Brouwers, tillförordnad generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, att de följer och bevakar det epidemiologiska läget kontinuerligt, både i Sverige och internationellt.

”Det finns en pågående smittspridning i Sverige men det rör sig om ett begränsat antal fall i förhållande till andra delar av Europa. I Sverige är apkoppor sedan i maj klassad som en allmänfarlig sjukdom. Det finns därmed smittskyddsåtgärder på plats som testning, smittspårning och förhållningsregler. Sverige har också ett begränsat antal doser vaccin som kan ges mot apkoppor till personer som har exponerats.”

Fakta: Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren och sommaren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten / TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS