Jemeniter väntar på matransoner i huvudstaden Sanaa i Jemen.
Jemeniter väntar på matransoner i huvudstaden Sanaa i Jemen.

WFP varnar för mänsklig kollaps i Jemen

Inne på det överfulla sjukhuset i hamnstaden Hodeidah brast det plötsligt för WFP-chefen David Beasley. Efter att ha gått genom sal efter sal med barn som var nära att svälta ihjäl var han tvungen att dra sig undan och gråta.

ANNONS
|

De senaste månaderna har rubrikerna om flyganfall, separatister och mobiliserande extremister duggat tätt. De som drabbas av krigens grymma konsekvenser, Jemens nödlidande befolkning, är det mer tyst om.

- 18 miljoner jemeniter lägger sig hungriga varje kväll och 8,4 miljoner är på gränsen till svält. Att se ett land som hade sådana möjligheter helt krigssargat och nedbrutet är förfärligt, säger Beasley till TT under ett besök i Stockholm.

ANNONS

Rak mot parterna

Två stora hinder försvårar i nuläget FN:s livsmedelsprograms (WFP) arbete i Jemen: finansiering samt tillträde till de drabbade områdena. Containrar med mat har blivit stående i månader för att hamnar och flygplatser varit stängda och det är minst sagt krångligt för WFP-personal att få visum. Dessa frågor diskuterar Beasley intensivt med konfliktens parter, bland dem Saudiarabien som leder en militärallians som stödjer regeringen i striderna mot de Iranstödda Huthirebellerna.

- Jag är mycket rak mot saudierna, jag har sagt att de i och med kriget har humanitära förpliktelser. Och jag är faktiskt hoppfull. Nyligen offentliggjorde de 1,5 miljarder dollar i nödhjälp och de hjälper oss med tillträde, så att vi kan få in mat och utrustning, berättar han.

- Mitt budskap till alla parter är: Avsluta kriget. Men tills dess måste vi få hjälp att hjälpa.

ANNONS

Miliser och extremister

Beasley har också suttit i långa samtal med Huthirebellerna, som styr mycket av norra Jemen och som för ett par år sedan tvingade regeringen att lämna huvudstaden Sanaa och flytta sitt högkvarter till Aden. Det är Huthirebellerna som kontrollerar Hodeidah, som är en viktig hamn för WFP.

- Vi har en god arbetsrelation, Huthirebellerna säger rätt saker. Men de måste agera också. Vi har fortfarande stora svårigheter att få utrustning, mat och personal dit vi behöver, konstaterar Beasley.

Situationen förvärras av att lokala milisstyrkor är aktiva och att Saudiarabiens allierade Förenade arabemiraten i söder har vänt sig emot sin partner. Förenade arabemiraten stödjer separatistrådet STC som i förra veckan intog den saudiskstödda regeringens högkvarter i Aden – vars hamn också är viktig för WFP.

Mat som vapen

Dessutom opererar extremistgrupper som terrornätverket al-Qaidas gren på Arabiska halvön (AQAP) i Jemen. Det händer att mat, eller snarare svält, används som ett vapen i konflikten.

- Du kan föreställa dig situationen när hela befolkningar eller militären inte fått mat på veckor, säger Beasley.

ANNONS

Han berättar om händelser där mat konfiskerats av extremister och använts som utpressningsmedel för att få människor att ansluta sig till deras sak. En lastbil i öknen full med förnödenheter kan utgöra ett lockande mål.

- Vi måste hantera hoten och skydda maten. Det är tufft. Vi har förlorat medarbetare.

Senast Beasley var i Jemen var i juli, tillsammans med cheferna för FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO). Det var då han, efter att ha talat med kvinnor och barn i matköerna på WFP:s distributionsplatser, besökte sjukhuset i Hodeidah.

- Jag gick igenom sal efter sal fulla av barn som höll på att dö. De var så många, det kändes som om hela mänskligheten höll på att kollapsa. Och sedan dess har situationen inte blivit bättre.

TT

Fakta: WFP i Jemen

FN:s livsmedelsprogram WFP beskrivs som världens största humanitära organisation. WFP hjälper årligen cirka 80 miljoner människor i omkring 80 länder genom att bland annat tillhandahålla livsmedelsbistånd.

I Jemen får omkring 7 miljoner av landets 29,3 miljoner invånare sin mat från WFP. Hälften av dem får fulla ransoner och hälften halva, eftersom organisationen har svårt att få in tillräckligt med mat i landet. Barn under fem år och ammande mödrar prioriteras.

WFP räknar med att 8,4 miljoner jemeniter är på gränsen till svält och att 18 miljoner lägger sig hungriga varje kväll, utan vetskap om de ska få något att äta nästa dag.

Distributionen av livsmedel har försvårats av strider och hamnblockader de senaste månaderna. Organisationen försöker undvika leveranser med flyg, då dessa är sju gånger så dyrt som sjö- och landtransporter. Mycket av den mat som distribueras i Jemen kan ätas med en gång, som näringsbars och energikakor. Annan kräver till exempel malning, vilket ofta sker i samarbete med lokala organisationer och tar mer tid.

Störst bidragsgivare till WFP är USA som i fjol gav 2,5 miljarder dollar. Sverige var åttonde största givare med drygt 117 miljoner dollar. Vid WFP-chefen David Beasleys besök i Sverige nyligen undertecknades ett partnerskapsavtal där Sverige lovade 370 miljoner dollar i icke öronmärkt stöd under en fyraårsperiod.

Källa: WFP

Bakgrund: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med Arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Adenbaserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december.

Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet. I slutet av januari intog separatistrådet STC, som har som mål att återupprätta det forna Sydjemen och som har stöd av Förenade arabemiraten, regeringshögkvarteret i Aden.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas närmare 10000 människor ha dödats, många av dem civila. Över 50000 människor har skadats i striderna och över 3 miljoner har tvingats lämna sina hem. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatser skadats svårt.

Källa: AFP, WFP med flera.

ANNONS