Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Wennstam om försvar av våldtäktsmän

Katarina Wennstam har skrivit flera böcker om samhällets syn på våldtäkter. Att sympatierna går till gärningsmännen och offret får skulden inte ovanligt - precis som i Steubenville, USA, menar hon.

Hur kommer det sig att en stor del av samhället ställer sig på gärningsmännens sida?

– Det är våra grabbar, vi hänger ihop. Tänk om du plötsligt får höra att en kompis har begått ett fruktansvärt övergrepp som tvingar dig att omvärdera allt om den personen. Istället kanske du tänker att det var nog inte så farligt, det var nog ett missförstånd. Genom att skydda honom skyddar man sig själv. Ingen vill ju ha en våldtäktsman i umgänget.

Innan det fanns bevis mot gärningsmännen i Steubenville lyftes det fram att de var attraktiva fotbollskillar som kunde få vilken tjej de ville. Hur ser du på det?

En av de största myterna om våldtäktsmän är att det är killar som tar sin sista chans att få utlösning. Men det är ofta tvärtom. Våldtäktsmän är killar som kan få tjejer, ofta har flickvänner och ett aktivt sexliv. Ingen ska tro att det som killarna utsatte tjejen för i första hand handlar om sexuell lust. Det handlar om förnedring och makt, grupptryck och en mängd andra saker som står långt före. Det handlar inte om att de inte fick ligga den här kvällen.

I Steubenville fanns 27 personer på festen men 16 vägrade vittna, är det vanligt?

I den här typen av våldtäkter ovanligt att ingripa. Om en person släpar in en tjej bland buskarna i en park skulle de flesta försöka stoppa det. Men om det är en fest där de populära killarna drar in en full tjej i ett rum är det en annan sak. Det handlar om makt och vem som bestämmer.

Hur går det till när skulden läggs på offret?

Intressant är att ryktesspridningen ofta kommer från gärningsmännen själva. Om gärningsmännen gärna ska vara klandervärda, leva utanför samhället, ha invandrarbakgrund eller ett missbruk så ska våldtäktsoffret vara deras totala motsats. I den här ryktesspridningen handlar det om att plocka ner henne från piedestalen för att öka killarnas trovärdighet.

Du har sagt att även om inte kvinnors klädsel lyfts fram längre så är det vanligt att använda kvinnans personlighet som förklaring.

Det man kan se i Sverige och USA. Man delar upp kvinnor efter om de är hora eller madonna. Är hon oskuld, hur många hon har hon haft sex med. Fascinerande att en kvinnans trovärdighet är förknippad med hennes sexualitet. Vad är det som gör att en tjej med många sexpartners är mer benägen att ljuga än en som är oskuld? Det är en tankevurpa.

Vad kan göras för att förbättra?

Framförallt kan det bli bättre hur man pratar om våldtäktsfall, där har nog Sverige kommit längre än USA. Det är viktigt att fråga sig själv: vad har jag för fördomar? Det gäller att hålla debatten levande, varje gång vi pekar på den här ömma punkten kommer vi lite framåt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.