Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen och Wally Funk.
Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen och Wally Funk.

Wally Funk, 82, strålande glad efter rymdresan med Jeff Bezos

Jeff Bezos har som andre miljardären på kort tid gjort en egotripp till rymden. Med ombord fanns Wally Funk. För den 82-åriga flygpionjären gick en livslång dröm i uppfyllelse.

Grundaren av e-handelsföretaget Amazon Jeff Bezos beskrivs som världens rikaste man. Liksom multimiljardärerna Elon Musk och Richard Branson satsar han delar av sin förmögenhet på att nå rymden.

Skälet är personligt, att för en kort stund få passera den yttre gränsen, sväva i tyngdlöshet och betrakta jorden från ovan, men också kommersiellt, att skapa en ny marknad för rymdturism och annan rymdrelaterad verksamhet. Som de pr-genier de är får de världens mediala uppmärksamhet när de själva spelar huvudrollen i ett direktsänt drama med själva livet som insats.

LÄS MER: De siktar mot stjärnorna och öppnar rymden

För nio dagar sedan blev Richard Branson, den brittiske entrepenören och grundaren av bland annat ett skivbolag, ett flygbolag och även ett rymdturistbolag med det gemensamma namnet Virgin, först med ett nå sitt mål i en farkost som enkelt förklarat var ett raketdrivet rymdflygplan som efter återinträdet glidflög ner till marken.

LÄS MER: Lyckad rymdresa för miljardären Richard Branson

Jeff Bezos om rymdresan: ”Förväntansfull”

Klockan 15.12 på tisdagseftermiddagen svensk tid var det Bezos tur när den 18 meter höga raketdrivna och autonomt styrda farkosten lyfte, uppkallad efter den första amerikanen i rymden Alan Shepard. Efter starten separerade raketen och landade vertikalt upprätt och oskadd för att återanvändas. Kapseln tog mark klockan 15.22 med en puff i sanden under fallskärmar och kan också den brukas igen.

Inför den första bemannade starten har många obemannade uppskjutningar gjorts för att utprova systemet och praktisera nödåtgärder om något skulle gå fel.

– Folk frågar om jag är nervös. Men det är jag inte riktigt. Jag är förväntansfull och nyfiken. Jag vill veta vad vi kommer att lära oss, sa Jeff Bezos inför uppskjutningen som sker på dagen 52 år efter att Neil Armstrongs tog människans första steg på månen.

I en intervju med NBC förnekade han att det var en tävling. Jurij Gagarin var först i rymden redan 1961. Det handlar om att bygga en väg ut i rymden så att kommande generationer kan göra otroliga saker, sa Bezos.

Mark Bezos, Wally Funk och Oliver Daemen följer med

Med ombord fanns Jeff Bezos bror Mark Bezos, den 82-åriga piloten Wally Funk och den 18-årige nederländske studenten Oliver Daemen. Han är den hittills yngsta människan i rymden medan Wally Funk är den äldsta.

Wally Funk, 82-årig flygpionjär, finns med när miljardären Jeff Bezos och ytterligare två män lyfter mot rymden från Texas på tisdagen.
Wally Funk, 82-årig flygpionjär, finns med när miljardären Jeff Bezos och ytterligare två män lyfter mot rymden från Texas på tisdagen.

Wally Funk är en flygpionjär som alltid drömt om att bli astronaut. Hon ingick en grupp om 13 kvinnor som utbildades till astronauter. Men trots överlägsna resultat stoppades hon från att ta sista steget. På den tiden var yrket inte öppet för kvinnor.

– Det kommer att hända! Jag har väntat så länge och drömt så länge att få komma upp där! sa hon inför rymdflygningen. Hon kommer att göra volter och tumla runt i tyngdlöshet, sa hon entustastiskt.

– 82 år gammal visar hon fortfarande bättre resultat än oss män. Vi har tränat tillsammans och hon utklassar oss alla, sa Bezos.

Pappan Joes Daemen betalar resan

Wally Funk bjöds in av Bezos. Oliver Damen är den första betalande rymdturisten. Hur mycket hans rike pappa Joes Daemen har betalt är inte känt. I stället för sonen skulle egentligen en hemlig vinnare av en auktion ha åkt, men fick tacka nej på grund av vad som sägs vara en ”schemakrock”. Biljettpriset landade på motsvarande 230 miljoner kronor.

Tisdagens resa med New Shepard tog cirka 10 minuter. Raketen separerade från kapseln på 7,6 mils höjd. De nådde omkring 10,6 mils höjd, över en vedertagen gräns för rymden på 10 mils höjd. De upplevde tyngdlöshet i knappt fyra minuter och hade en enastående utsikt genom fönster stora som i en tågkupé. På väg tillbaka bromsades farten ned av tre stora fallskärmar. Landningsplatsen ligger i öknen i närheten av rymdbolaget Blue Origins uppskjutningsramp Launch Site One i västra Texas. Bolaget sände uppskjutningen och resan live på sin hemsida.

Jeff Bezos var först ut ur Blue Origin's New Shepard-kapsel efter en perfekt landning i Texas öken. Han följdes snart av de andra resenärerna på den historiska fkygningen: brodern Mark Bezos, 18-årige nederländändske studenten Oliver Daemen and 82-åriga flygpionjären Wally Funk.
Jeff Bezos var först ut ur Blue Origin's New Shepard-kapsel efter en perfekt landning i Texas öken. Han följdes snart av de andra resenärerna på den historiska fkygningen: brodern Mark Bezos, 18-årige nederländändske studenten Oliver Daemen and 82-åriga flygpionjären Wally Funk.

– Vi har tränat. Farkosten är redo. Besättningen är redo. Hela teamet är fantastiskt. Det känns riktigt bra, sa Bezos inför äventyret.

Under och efter landningen var han jublande glad tillsammans med övriga resenärer. Han kallade det sin bästa dag. Bland alla lovordande och exalterade röster hördes Wally Funks stämma. När hon strax efter klockan 15.30 kom ut ur kapseln med high fivs, kramar och starka känslor, stannade hon upp i luckan, bredde ut armarna som vingar och log sitt allra största leende. Champagnen sprutade strax under höga rop i ökensanden inför anhöriga, ansvariga och fotografer.

Elon Musks Space X har redan gjort flera lyckade bemannade flygningar till den internationella rymdstationen. Han har även siktet inställt på månen och Mars. Jeff Bezos Blue Origin håller på att utveckla en månlandare. Rymdkapplöpningen accelererar med miljardärer och äventyrare i främre sätet.

LÄS MER: Analys: Mycket har hänt i rymden på 60 år, men ändå inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.