Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wallström: USA bär ett väldigt stort ansvar

Utrikesminister Margot Wallström kallar våldsamheterna vid Gazas gräns mot Israel för "helt fruktansvärda". Det är dock inte aktuellt för Sverige att på egen hand framföra diplomatiska protester till Israel.

- Jag tänker mig nog att vi i första hand ska diskutera i EU-kretsen. Det bästa är om vi agerar samfällt i de här frågorna, säger Wallström (S) till TT.

TT: Har Israel använt oproportionerligt våld?

- Med den militära övermakt de har, så gäller det att man hanterar det proportionerligt. Nu kan vi konstatera att det är någonstans mellan 50 och 60 döda och flera tusen skadade och inga på den israeliska sidan, vad som rapporterats än så länge. Så det är klart att man undrar över hur det här har gått till, säger Wallström.

"Ruckar på hela spelplanen"

TT: Bär Israel hela skulden?

- Man måste ju säga så här: Det är ett läge som är väldigt besvärligt och som har försämrats under den senaste tiden, med mer av bosättningar, med bristen på en plan för hur man ska diskutera om en gemensam framtid och det här med att flytta ambassaden, det ruckar ju på hela spelplanen, säger Wallström.

- Alla varnade för det här och så gjorde man det i alla fall från USA:s sida. Så jag menar att USA bär ett väldigt stort ansvar. Och jag tycker inte att det finns så mycket anledning att fira när man sett att det är så många döda och så många människor skadade.

TT: Har inte Hamas en del i skulden?

- Naturligtvis har båda sidor, också Hamas, ett ansvar för att se till att man stävjar våldsanvändande, säger Wallström.

- Men det är klart att det är ett stort militärt övertag från Israels sida och det visar ju kanske också utfallet av det här.

"Inte vara domare"

TT: Har Hamas provocerat fram våldsamheter?

- Jag tycker inte att vi kan vara domare, vi kan bara säga precis som alla andra kommentatorer också har gjort, att man uppmanar båda sidor att avstå från våld i de här lägena som är så spända redan.

TT: Är EU:s stöd för en tvåstatslösning med Jerusalem som delad huvudstad på väg att spricka?

- Det får jag verkligen inte hoppas utan det är viktigt att vi nu pratar om det här på nästa utrikesministermöte, men vi har ju sett att det är spänningar och slitningar mellan EU-länderna också, men än så länge har vi backat upp den position som etablerades 2009, som handlar om ett stöd till tvåstatslösningen. Jag vet inte vad som är alternativet till det, säger Wallström.