Kina anklagas av USA och flera andra länder för omfattande hackerattacker. Arkivbild.
Kina anklagas av USA och flera andra länder för omfattande hackerattacker. Arkivbild.

Wallström oroas av cyberattacker

USA stämmer två kinesiska medborgare för att på uppdrag av den kinesiska staten ha utfört hackerattacker mot företag och myndigheter i tolv olika länder. Sverige är ett av de utpekade länderna och utrikesminister Margot Wallström "delar oron över statsstödd cyberaktivitet".

ANNONS
|

Aktionen, som samordnats med andra länder i Europa och Asien, har gjorts för att slå tillbaka "Kinas ekonomiska aggression", säger USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein vid en pressträff i Washington.

Rosenstein framhåller att den kinesiska regeringen inte har uppfyllt löftet som gavs till dåvarande presidenten Barack Obama 2015 om att stoppa dataintrång av den här typen.

Hackerattack mot Nasa

Enligt stämningsansökan som det amerikanska justitiedepartementet lämnat in har de kinesiska hackarna ägnat sig åt industrispionage i stor skala. Bland dem som utsatts för hackerattacker finns försvarsindustrier och amerikanska regeringsorgan, till exempel amerikanska flottan och rymdflygstyrelsen Nasa.

ANNONS

- Kinas mål är helt enkelt att ersätta USA som världens ledande supermakt och de använder olagliga metoder för att komma dit, säger FBI-chefen Chris Wray vid pressträffen..

Den brittiska regeringen instämmer i kritiken och håller Kinas regering som ansvarig för intrången. "Kampanjen visar att element inom Kinas regering inte uppfyller de åtaganden Kina gjorde direkt till Storbritannien i en bilateral överenskommelse 2015", heter det i uttalandet.

Sverige ett av målen

Flera andra länder väntas också kritisera Kina för försök till dataintrång, bland dem Sverige, Australien, Kanada, Japan, Nederländerna och Nya Zeeland, rapporterar Reuters med hänvisning till en icke namngiven källa.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar på Twitter de amerikanska anklagelserna, utan att direkt peka ut Kina.

"Delar oron som uttryckts över statstödd uppsåtligt skadlig cyberaktivitet. Kampanjer som den så kallade Cloud Hopper undergräver förtroendet för cyberrymden och hotar den globala anslutning som vi alla är beroende av", skriver Wallström.

Cloud Hopper kallas en global it-attack som uppmärksammades 2017, och som bland annat riktades mot svenska mål. Sverige har inte pekat ut någon aktör, men från andra håll har en kinesisk hackergrupp nämnts som skyldig.

ANNONS

Via it-konsulter

Enligt åtalet i USA ska de kinesiska hackarna ha riktat in sig på leverantörer av it-tjänster för att den vägen komma åt information hos deras kunder – företag eller myndigheter som har outsourcat sin it-drift. De ska ha arbetat för en hackargrupp som kallas APT 10, som anses samverka med Kinas säkerhetsdepartement.

Anklagelserna på torsdagen är bara en i en lång rad av klagomål från USA om kinesiskt cyberspionage.

TT-AFP-Reuters

ANNONS