Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström: Ojämlika förutsättningar

Utrikesminister Margot Wallström (S) ser med oro på de slutsatser som har presenterats av valobservatörer i den turkiska folkomröstningen – men betonar att landet är en strategisk partner till EU.

Det var en mycket knapp majoritet av de turkiska väljarna som röstade ja till ett nytt statsskick genom förändringar i konstitutionen.

Utrikesminister Margot Wallström vill inte låta sig intervjuas av TT, men säger i ett skriftligt uttalande att "dessa förändringar har kritiserats av Europarådet då de stärker presidentmakten på bekostnad av parlamentet och rättsväsendet".

Wallström säger sig i uttalandet också se med oro på de preliminära slutsatserna valobservatörer från den europeiska säkerhets- samarbetsorganisationen OSSE har presenterat.

"Bland annat lyfter de fram de ojämlika förutsättningarna för ja- respektive nej-sidan att bedriva kampanj samt att undantagstillståndet använts för att begränsa grundläggande friheter", skriver hon.

Utrikesministern anser att det mot den bakgrunden är viktigt att Turkiets regering nu samarbetar med alla delar av samhället och att rättsstatens principer och mänskliga rättigheter fullt ut respekteras.

Wallström betonar dock vikten av en fortsatt relation till Turkiet:

"Turkiet är en strategisk partner till EU. Sverige är redo att fortsätta bidra till en dialog med Turkiet inom områden av gemensamt intresse."