President Recep Tayyip Erdogan tillkännager att undantagstillstånd har utfärdats i Turkiet.
President Recep Tayyip Erdogan tillkännager att undantagstillstånd har utfärdats i Turkiet.

Wallström: "Måste dra röda linjer"

Turkiet kommer tillfälligt att upphäva den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna – en följd av undantagstillståndet som råder i landet. Intellektuella fruktar hårdare tag och repressalier.

ANNONS
|

Det är första gången sedan 1980-talet som Turkiet inför undantagstillstånd, vilket har gett kraftiga reaktioner runtom i världen. På torsdagen godkände det turkiska parlamentet formellt undantagstillståndet.

- Det är en mycket allvarlig situation och det känns inte företroendeingivande med en retorik och ett sätt att tala som också upplevs väldigt provocerande, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

ANNONS

TT: Erdogan har hittills inte verkat särskilt imponerad av omvärldens förmaningar. Finns det ens en möjlighet att påverka honom?

- Vi måste dra våra röda linjer. Dit hör till exempel ett återinförande av dödsstraffet. Det är oförenligt med ett EU-medlemskap och eftersom vi har en procedur för EU-närmandet kommer det här att förstöra detta. De måste få klart för sig att det blir svårare med diplomatiska kontakter med ett land som beter sig på det här sättet.

Försöker lugna

Den turkiska regeringen hävdar att det inte är något att oroa sig för.

"Undantagstillståndet i Turkiet kommer inte att innebära begränsningar av rörligheten, folksamlingar eller den fria pressen", skriver en av landets vice premiärministrar, Mehmet Simsekhar, enligt AFP på Twitter.

Samtidigt har hans kollega med samma titel, Numan Kurtulmus, meddelat att den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna tillfälligt kommer att upphävas. Han sade även att undantagstillståndet kan avslutas om en och en halv månad, i stället för tre månader som tidigare annonserats.

Kan begränsa rättigheter

Enligt journalisten och regimkritikern Yavuz Baydar är utvecklingen högst oroande.

ANNONS

- Undantagstillståndet betyder att Turkiet med all sannolikhet kommer att styras med dekret. Dekret betyder restriktioner och dekret betyder godtycklighet. Den politiska ledningen utnyttjar situationen som en förevändning för att gå med full stryka mot alla skikt av samhället, säger han.

Undantagstillståndet trädde i kraft på torsdagen och ger myndigheterna utökade befogenheter att agera mot dem som anses ha varit delaktiga i kuppförsöket förra veckan. Det ger bland annat president Recep Tayyip Erdogan rätt att stifta nya lagar utan att gå via parlamentet och möjlighet att begränsa medborgarnas rättigheter.

Tusentals gripna

Sedan kuppförsöket har över 9000 personer gripits och ytterligare tiotusentals människor sparkats från sina jobb. Många av dem är akademiker, som dessutom förbjudits att åka på tjänsteresor. Argumentet har varit att de anses vara en del av den så kallade Gülenrörelsen. Erdogan har öppet anklagat den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom kuppförsöket.

- Om alla är gülenister så leder det oss till slutsatsen att hela den turkiska staten, akademin, medier och så vidare var totalt infiltrerade av gülenister, vilket naturligtvis inte låter sannolikt, säger Yavuz Baydar.

ANNONS

Han tror i stället att regeringen utnyttjar situationen för att göra sig av med alla oliktänkande och liknar det vid en "stalinistisk utrensning" eller det Perus tidigare president Alberto Fujimori försökte genomföra för 20 år sedan.

- Allt tyder på en snabb utrensning och en formatering av hela den statliga strukturen.

Kritik från RUG

Organisationen Reportrar utan gränser (RUG) är mycket kritiska till det som händer i Turkiet och befarar att kuppförsöket har accelererat de attacker på oberoende medier som har pågått i flera år. Den turiska mediemyndigheten har förbjudit 25 radio- och tv-stationer att sända, mer än ett dussin mediesajter har – utan domstolsbeslut – stängts ner och flera stora sociala medier har påverkats.

I Grekland har åtta turkiska militärer fått villkorliga fängelsedomar på två månader för att olagligt ha tagit sig in i landet. De flög till Grekland med helikopter och sökte asyl under kuppnatten, eftersom de fruktar för sin och sina familjers säkerhet i Turkiet. Beslut väntas komma i början av augusti. Fram till dess får de stanna i häkte.

ANNONS

Fakta: Europakonventionen

Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen) antogs 1950. Den har utökats flera gånger genom tilläggsprotokoll.

Sedan 1995 är Europakonventionen svensk lag.

Skyddade rättigheter är bland annat rätten till opartisk prövning av frihetsberövanden, rätten till offentlig rättegång inför opartisk domstol i civil- och brottmål, samvets- och religionsfrihet, yttrandefrihet, församlings- och föreningsfrihet, skydd av privat- och familjeliv, äganderätten, förbud mot misshandel med mera.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS