Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Nordkorea i fokus vid Wallströms Sydkoreamöte

Utrikesminister Margot Wallström (S) märkte en viss hoppfullhet om möjligheter till mer dialog och direkta möten mellan Nordkorea och Sydkorea när hon träffade sin sydkoreanska kollega Kang Kyung-Wha i Seoul.

ANNONS
|

- De är lite uppmuntrade av att budskapet i Nordkorea tydligen var att man inte ska göra något som stör de pågående diskussionerna, säger Wallström efter ett första arbetsmöte med Kang Kyung-Wha.

Kang bad om fortsatt diplomatiskt stöd från Sverige vad gäller den upptrappade situationen på Koreahalvön, uppger det sydkoreanska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån Yonhap. Sverige har en särskild roll som så kallad skyddsmakt i Nordkorea. Det innebär att Sverige agerar som mellanhand för länder som saknar diplomatisk representation i Nordkorea, bland andra USA.

ANNONS

Efter mötet sade Wallström, enligt Yonhap, att hon ska göra vad hon kan för att möjliggöra förutsättningar för dialog mellan amerikanska och nordkoreanska företrädare.

För Wallström är det första besöket som utrikesminister i Sydkorea och under den tre dagar långa visiten ska hon också träffa den amerikanske generalen Vincent K Brooks och göra ett besök vid den hårdbevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea i Panmunjom. Hon avslutar med att svänga förbi OS-byn och följa svenskar i curling och skidsprint.

TT

Fakta: Wallström i Sydkorea

Margot Wallströms besök i Sydkorea pågår mellan den 19 och 21 februari.

Besöket inleds med överläggningar med Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung Wha. Mötet rör bilaterala frågor, situationen på den koreanska halvön samt FN-frågor.

Besök hos svensk personal vid Neutrala nationernas övervakningskommission (NNSC) i Panmunjom.

Träffar svenska idrottare vid vinter-OS i Pyeongchang.

Källa: UD

ANNONS