Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström beklagar Jerusalem-beslut djupt

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att regeringen djupt beklagar beslutet av president Donald Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit. Och ett särskilt möte i frågan väntar i FN:s säkerhetsråd.

- Vi kommer nu att tillsammans med ett antal andra rådsmedlemmar begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd, säger Wallström.

TT: Vet ni att det verkligen blir ett sådant?

- Ja, det kan vi utgå ifrån efter att ha pratat med en del andra rådsmedlemmar, svarar hon.

Om Trumps beslut i stort säger Wallström att svenska regeringen "beklagar det här djupt".

- Dels saknar vi en mer långsiktig och konstruktiv plan för hela Mellanösterfrågan och frågan om en tvåstatslösning, och för det andra kan det här vara farligt just nu.

- Det här hjälper inte vägen framåt mot en tvåstatslösning, fortsätter Wallström.

Spricka EU-USA

Hon säger att det nu är viktigt att EU fortsätter att hålla sin linje och försöker att få israeler, palestinier och andra parter till förhandlingsbordet igen.

Wallström är i Österrike där hon på torsdagen bland annat ska träffa USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

TT: Det här skapar väl också en djup spricka mellan EU och USA?

- Det är klart att det här inte är bra för den relationen heller, och jag ser fram emot att träffa Rex Tillerson och höra om han kan berätta om det här är en del av en större eller mer omfattande plan och om det finns någon väg framåt som amerikanerna ser det, svarar hon.

"Någonting oerhört"

Wallström får heller inte ihop det när Trump också säger att ambassadflytten skjuts framåt i sex månader och att Israels suveränitet i Jerusalems ska sättas i slutförhandlingar.

- Det är ju också så att man får en effekt av uttalanden av det här slaget och det här är ju någonting oerhört när man tänker på att Jerusalem sedan länge getts en speciell status, säger hon.

Det hon nu befarar är oroligheter och radikalisering och Wallström betonar den explosiva laddning Jerusalem har både politiskt och religiöst.

- Man måste hantera det här med försiktighet.