Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Walls pojkvän: Hon var fantastiskt nyfiken

Rättsläkarna kan inte med hundra procents säkerhet slå fast hur journalisten Kim Wall dog – och inte heller utesluta Peter Madsens förklaring. Walls pojkvän berättar för domstolen om kvällen hon försvann och framtidsplaner som gick i kras.

När Kim Walls pojkvän trädde fram inför domstolen i Köpenhamn satt Madsen bredvid och verkade lyssna.

- Hon var en otroligt ambitiös journalist och fantastiskt nyfiken människa. Hon var en levande människa som hittade skönhet i alla möjliga saker, sade pojkvännen.

Kvällen då Wall försvann höll paret en avskedsfest med sina vänner. De två skulle kort därpå flytta till Peking tillsammans.

- Kortfattat så var alla mina framtidsplaner gjorda tillsammans med Kim, och nu vet jag inte ens längre varför jag studerar. Det har påverkat allt, sade pojkvännen.

"Orolig redan efter två-tre timmar"

Pojkvännen fick det sista meddelandet från Kim Wall en stund efter att hon seglade iväg med Peter Madsen. Sedan går det några timmar, och pojkvännen hör ingenting från Wall.

– Jag börjar bli orolig redan efter två-tre timmar, säger han, och berättar att han försöker stilla oron.

Under natten slår han larm. Och han tar bland annat kontakt med Kim Walls föräldrar. Han cyklade runt och letade efter Wall, och han möter en kvinna som visar sig vara Madsens dåvarande fru.

– Hon ropar att jag ska låta bli att fråga om ubåten, säger han.

Vittnen från räddningsaktionen

Två vittnen berättade under eftermiddagen, var för sig, om en räddningsaktion den 11 augusti förra året. Först en radiooperatör på den helikopter som deltog i sökinsatsen efter Nautilus. Han dirigerade fritidsbåten som räddade Madsen när ubåten sjönk. I hamnen mötte han Madsen.

Han beskriver Madsen som lugn, att han berättat att han ville hem till sin fru och sina katter. När operatören frågar om den andra personen ombord, en journalist som de också söker efter, får han ett svar.

– Han säger att han släppt av henne på Refshaleøen, berättar vittnet.

En läkare ombord på helikoptern vittnar också. Hon återkommer till flera saker som operatören tidigare berättat, till exempel att Madsen inte verkar skakad och hans förklaring om att journalisten släppts av på Refshaleøen. Hon försäkrar sig om att han inte är i chock.

Flera orsaker tänkbara

Åklagarna ställde under torsdagen mycket detaljerade frågor om den rättsmedicinska undersökningen. Att kvarlevorna har legat länge i vattnet påverkar rättsläkarnas slutsatser och de kan inte fastslå en dödsorsak med hundra procents säkerhet.

Kvävning eller knivskador kan vara dödsorsaker. Men Peter Madsens egen förklaring – att Wall dött av kolmonoxidförgiftning – kan också vara det, säger rättsläkaren i rätten.

Åklagaren frågade om kroppen har utsatts för värmepåverkan, vilket tidigare beskrivits som en konsekvens av kolmonoxidförgiftning. Det hade rättsläkaren inte noterat.

Madsens advokat Betina Hald Engmark frågade om kolmonoxidförgiftning likväl kan vara en möjlig dödsorsak.

- Ja, det kan det, svarade rättsläkaren.

Tidpunkt stämmer inte

Hur skador tillfogats Kim Wall – och när – har stor betydelse för om Peter Madsen ska kunna dömas för åtalspunkterna sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och misshandel.

Enligt den misstänkte tillfogades skadorna för att kroppen skulle sjunka till botten, men skadorna skulle enligt rättsläkaren inte ha haft den effekten.

Madsen påstår också att styckningen gjordes på morgonen den 11 augusti, alltså flera timmar efter den tid han uppgett för Kim Walls död. Enligt rättsläkaren har skador tillfogats närmare tidpunkten för hennes död.

Under förhöret med rättsläkaren såg Madsen ut att lyssna på det som sades, och han riktade ibland blicken på papper framför sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.