Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Före detta finansminister Anders Borg vid i Världsekonomiskt forum i Davos.

Wallenberg: Stora världsutmaningar

Utmaningarna för världen nu är de största sedan andra världskriget, enligt Investors ordförande Jacob Wallenberg. Förre finansministern, Anders Borg, ser en mycket tudelad bild av ekonomin.

Börsoro, osäkerhet om Kina, krig och kriser och oljepriser som rasar diskuteras flitigt i seminarier och korridorer på Världsekonomiskt forum i Davos. En del pratar dramatiskt om en tredje finanskris under uppsegling. Andra, som Internationella valutafondens chef Christine Lagarde, skäller på Kina för att inte vara tydliga mot omvärlden om tillväxt och åtgärder som påverkar ekonomin.

-Vi är i en av de mest utmanande situationer som världen har befunnit sig i sedan andra världskriget. Det står jag för, säger Jacob Wallenberg till TT i Davos.

"Överreaktion" om Kina

Han listar allt från flyktingkris, Syrienkriget och ett EU som brottas med gigantiska frågor, migration och ett hotande brittiskt utträde, till oljeprisfall som osäkerhetsfaktorer. Börsernas Kinafrossa ser han dock som en "överreaktion".

-Jag tror att världen sakta kommer att finna formerna för att bearbeta de här utmaningarna, Men det tar tid och vi kommer att ha låg världstillväxt framöver, säger han och menar att det finns en osäkerhet i Sverige också.

Han tvivlar på att Sverige länge kan ligga på dagens "fantastiskt höga" tillväxtsiffra på 3,7 procent om inte stora handelspartners gör detsamma.

Anders Borg, som numera arbetar deltid för Världsekonomiskt forum, ser en tudelad världsekonomi.

-I de avancerade ekonomierna har en återhämtning med låga räntor, lägre eurokurs och låga rekordlåga råvarupriser. Det talar för att USA, Storbritannien och eurozonen kan fortsätta växa. För Sverige ser det mycket gynnsamt ut.

Svaga tar stryk

Att Kina bromsar gör att råvaror och tillväxt i tillväxtekonomier i Asien och Latinamerika tar stryk. Och marknaderna fungerar sämre än för fem år sedan, enligt Borg.

-Lägg ovanpå det geopolitiken, som kanske är det mest diskuterade här. Europa måste skapa sig en förutsättning att hantera Mellanöstern och Nordafrika och det är utmanande.

Men Borg ser ändå ljust på svensk ekonomi.

-Vi har starkare offentliga finanser, det förs en väldigt expansiv penningpolitik och stora delar av ekonomin är inriktad på USA och EU.