Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Vulkanutbrott på kanarieö – boende evakueras

En vulkan på kanarieön La Palma har fått utbrott. En kraftig rökpelare och lava steg upp och färgade himlen röd. Lavan har förstört minst ett 100-tal hem, och runt 5 000 personer har evakuerats undan den rasande vulkanen på kanarieön La Palma. Flyende förs i färja till Teneriffa.

Forskare varnade för ett vulkanutbrott redan tidigare under söndagen. Vid 16.30 på söndagen publicerade Instituto Volcanológico de Canarias en video som visar en svart rökpelare som skjuter upp mot himlen.

Upp emot 10 000 invånare måste lämna området.

"Utbrottet startade i Cabeza de Vaca-området i kommunen El Paso", skriver det kanariska styret på Twitter och tillägger att evakuering inletts i området närmast vulkanen. Bland annat har 300 personer i byn El Paso evakuerats från sina hem och skickats till en närliggande fotbollsplan efter att en lavaström närmade sig några av husen i byn. Vägar är avstängda och myndigheterna uppmanar nyfikna att inte närma sig området, rapporterar AP.

Ytterligare 700 personer evakueras som en försiktighetsåtgärd i Los Llanos de Aridane eftersom lavan kan påverka huvudvägen, rapporterar den kanariska radio- och tevekanalen RTVC. Enligt RTVC är det främst kommunerna Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo och Los Llanos de Aridane som påverkas och då i synnerhet El Paso och Los Llanos de Aridane.

Myndigheter var förberedda, och planer på massevakuering fanns klara, men det var osäkert hur stor evakueringen skulle bli på söndagseftermiddagen. Omkring 40 personer med nedsatt rörlighet har redan tidigare evakuerats från sina hem på La Palma efter tidigare larm om ökad risk för vulkanutbrott, skriver TT.

Forskare har noterat en rad jordbävningar på en magnitud uppemot 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar, enligt den geografiska myndigheten.

– Jordbävningarna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperson för Kanarieöarnas vulkaninstitut före utbrottet.

Soldater har skickats ut till ön för att bistå i evakueringsarbetet, säger försvarsdepartementet. Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen.

Researrangörerna Ving och Tui uppger för TT att de inte har några svenska gäster på ön, och utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar skulle vara nödställda.

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

6 000 jordbävningar på en vecka

Seismologer vid Uppsala universitet har under veckan kunnat följa en ökad aktivitet på den lilla kanarieön.

– Man har varit orolig för att det skulle kunna komma utbrott, det har registrerats mellan 6 000-7 000 jordbävningar på en drygt vecka, säger Björn Lund, seismolog på geovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Björn Lund, seismolog vid Geocentrum, Uppsala universitet. Bild: Pontus Lundahl/TT
Björn Lund, seismolog vid Geocentrum, Uppsala universitet. Bild: Pontus Lundahl/TT

För en vecka sedan höjde spanska myndigheter varningsnivån från grönt till gul, men därefter avtog se seismologiska rörelserna något, för att sedan dra i gång med full kraft natten mot söndagen.

– Skalven är väldigt grunda, så man har kunnat se att lavan har trängt upp genom jordskorpan och att ett utbrott var på gång, säger Björn Lund, som beskriver risken för nya större skalv som relativt liten.

– När lavan väl börjar komma ut brukar jordbävningsaktiviteten avta. 1971 pågick vulkanutbrottet i tre dagar och var inte så allvarligt.

På söndagskvällen visades filmer och bilder på hur strålar av lavan sköts upp flera meter mot himlen, och rann ned för backen. Bild: AP Photo/Jonathan Rodriguez.
På söndagskvällen visades filmer och bilder på hur strålar av lavan sköts upp flera meter mot himlen, och rann ned för backen. Bild: AP Photo/Jonathan Rodriguez.

Två sprickor i vulkanen

På söndagskvällen utfärdade Spaniens flygnavigationschef en rekommendation, i förebyggande syfte, om att inga flyg bör avgå till La Palma. Men det är flygbolagen som i slutändan avgör om de ska flyga eller inte, eftersom trafiken inte är stängd, rapporterar El País.

Enligt flygplatsoperatören Aena fortsätter flygtrafiken till och från öarna som vanligt, rapporterar Reuters.

En spansk teknisk kommitté rapporterade att det finns två sprickor i vulkanen en bit från varandra. Det gör att innehållet från vulkanen rinner ut genom flera olika hål.

Bilder från området visar hur lavan skjuter upp mot himlen och rinner ner för backen. Vid midnatt evakueras fortfarande människor från området.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har skjutit upp en FN-resa till New York och i stället tagit sig till ön.

– Vi har tillräckliga resurser och styrkor (för att hantera utbrottet, reds.anm). Invånarna kan vara lugna, sade han vid ankomsten sent på söndagskvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.