Vulkanutbrott på Island

Isländska myndigheter flaggar för att ett vulkanutbrott närmar sig, efter att 4 000 jordskalv skakat den sydvästra delen av ön i helgen.
– Det här är en deformationszon i skorpan som varit aktiv tidigare, säger seismologen Björn Lund. På onsdagseftermiddagen började lava sippra ut ur marken.

ANNONS
|

Efter en helg fylld av jordskalv anade Island att ett nytt vulkanutbrott var på väg. Vid klockan 15 på onsdagen började lava sippra ut ur sprickvulkanen Fagradalsfjall.

Isländska Ruv rapporterade i början av veckan att skalven blivit grundare, vilket är en indikation på att magma stiger och att ett vulkanutbrott kan närma sig.

Björn Lund, seismolog vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, förklarar den pågående seismiska aktiviteten på ön.

– Det verkar som att det började nere mot åtta kilometers djup. Sedan har det stabiliserat sig runt två till fem kilometer under marken, vilket indikerar på att det är lava som börjat tränga upp. Det här är en deformationszon i skorpan som varit aktiv tidigare.

ANNONS

Händelserna har utspelat sig på Reykjaneshalvön där sprickvulkanen Fagradalsfjall finns. Samma vulkan fick ett mindre utbrott i mars 2021 efter att det skett 34 000 skalv under en tvåveckorsperiod.

– Utbrottet förra året var det första sedan 1300-talet. Den seismiska aktiviteten har fortsatt och man kan tänka sig att det kommer att pågå en ganska lång tid framöver. Det behöver inte leda till några stora utbrott för det. Sist var det mycket lava som rann ut men som tur är så bor det inte så många människor i området, säger Björn Lund.

Höjd beredskap i området

Islands meteorologiska institut har i början av veckan höjt beredskapen i regionen. Varningsnivån för flygtrafik är också höjd från grön till gul.

– Det är på grund av den här serien skalv som började vid lunchtid i lördags. Det är i samma område där utbrottet skedde senast. Att man höjer varningsnivån är mest för att göra flygtrafiken medveten. Det är fortfarande bara ett snäpp upp, så därför tror man inte att ett utbrott är att vänta inom de närmaste dagarna, säger Björn Lund.

Institutet har också gått ut och varnat för stenfall i samband med jordskalven i landets sydvästra delar, vilket även den svenska ambassaden på Island har gjort.

ANNONS

Människor uppmanas att vara försiktiga i branta sluttningar, nära branta havsklippor och att undvika områden där stenar kan rasa.

Hittills finns det inga uppgifter om personskador.

"Folk vallfärdade dit för att grilla korv”

Under tisdagsnatten, vid klockan 03.30, registrerades en jordbävning med magnitud 5 ett trettiotal kilometer från Reykjavik, omedelbart följd av ett nytt skalv på 4,7.

– Jordbävningarna har varit stora. Det var samma sak förra året. Jag har kollegor i Reykjavik som hörde av sig och var smått irriterade över att det skakade så mycket. Så det känns rejält om man bor där, säger Björn Lund.

2010 fick vulkanen Eyjafjallajökull, belägen på den södra delen av ön, ett stort utbrott. Ett enormt moln av vulkanisk aska steg då upp, spred sig och lamslog under en längre period flygtrafik i Europa och andra delar av världen.

Björn Lund förklarar varför utbrottet i Fagradalsfjall inte kommer att ställa till med lika mycket problem.

– Eyjafjallajökull var täckt av en glaciär som var nästan 200 meter tjock. När isen började smälta och vattnet rann ner så blev det ett explosivt utbrott med mycket aska. Reykjaneshalvön har inga glaciärer, så det finns ingen sådan risk nu. Aktiviteten kan förmodligen leda till en spricka och då kommer det rinna ut. Det är en typ av lava som inte är så explosiv och det gör att man inte är lika orolig för sådana askmoln som man fick efter Eyjafjallajökull.

ANNONS

Det förklarar också varför fjolårets utbrott inte ledde till några större oroligheter.

– Det blev rena turistmagneten. Folk vallfärdade dit för att grilla korv på lavan, säger Björn Lund.

Pågående livesändning från Fagradalsfjall av isländska tv-bolaget Ruv. Jordskalv går att se under de första timmarna av sändningen och vid klockan 15 på onsdagen började lava tränga fram ur en spricka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS