Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Vulkanutbrott för andra gången på 6 000 år

Ett vulkan på sydvästra Island har fått utbrott och lava väller ut från en spricka nära Reykjavik. UD har utfärdat en varning till alla som vill besöka vulkanen att vara försiktiga.

Vulkanen Fagradalsfjall fick ett utbrott år 2021 – senaste gången innan det var för 6 000 år sedan.

Men nu, mindre än ett år efter att fjolårets utbrott tagit slut, strömmar lava på nytt från Fagradalsfjall.

Utbrottet kommer efter flera dagar med mindre jordskalv i området som ligger nära Keflaviks flygplats, vilket har fått de isländska myndigheterna att skärpa säkerhetsnivån. Under söndagen uppmättes den största jordbävningen som hade en magnitud på 5,4.

Varje dag under den senaste veckan har runt ett tusental personer besökt området i närheten av vulkanen Geldingadalur.

Den svenska ambassaden på Island uppmanar nu resenärer på Reykjaneshalvön att vara försiktiga i branta sluttningar, vid branta havsklippor och att undvika områden där det finns risk för stenras.

Inte farlig så länge den inte blir större

Thorvaldur Thordarson, professor i vulkanologi vid Islands universitet, har bedömt att den vulkaniska sprickan är cirka 500 meter lång och att lavan flyter med en hastighet av några kubikkilometer per sekund, vilket The Independent rapporterar.

Han anser inte att sprickan är farlig så länge den inte växer sig större, men har varnat människor i området för att andas in "molnet" av svavelgas som släpps ut från vulkanen, då det kan störa lungorna.

LÄS OCKSÅ: UD varnar för vulkanutbrott på Island

LÄS OCKSÅ: Se förödelsen efter vulkanutbrottet på La Palma

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.