Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Vulkanerna som mullrar runt om i världen

Den senaste tiden har vulkaner runt om i världen haft flera utbrott. Etna på Sicilien har sedan i februari haft flera utbrott och i Indonesien skickade vulkanen Sinabung upp ett flera kilometer högt askmoln.

I bildspelet ovan kan du se bilder från flera av de vulkanutbrott som det rapporterats om i år. Vulkanerna som förekommer:

Italien

Etna är Europas högsta aktiva vulkan och ligger på Siciliens östra kust i Italien. Den ligger inom synhåll från bland annat staden Catania och den välkända turistorten Taormina. Vulkanen är cirka 3 330 meter hög och hade sitt kraftigaste kända utbrott 1669. Ett stort utbrott under 1900-talet inträffade 1971, men aktiviteten är hög varje år. Nyligen har nya spektakulära bilder av ännu ett utbrott med lavaströmmar spridits över världen.

LÄS MER: Över 34 000 jordskalv på Island i väntan på utbrott

Indonesien

Vulkanen Sinabung på den indonesiska ön Sumatra. Det uppges vara en av 129 vulkaner i Indonesien. I omkring 400 år höll sig Sinabung stilla men 2010 väcktes den igen. Toppen på Gunung Sinabung är 2 451 meter över havet.

Ryssland

Kljutjevskaja Sopka är en vulkan på Kamtjatkahalvön i nordöstra Ryssland med en höjd på 4 750 meter över havet.

Nicaragua

Volcán San Cristóbal är en vulkan i västra Nicaragua. 10 mil nordväst om huvudstaden Managua. Toppen på Volcán San Cristóbal är 1 745 meter över havet.

Guatemala

Pacaya är en aktiv 2 552 meter hög komplex vulkan i Guatemala. Den har varit aktiv i åtminstone 23 000 år, och har haft 23 utbrott sedan den spanska erövringen på 1500-talet. Vulkanen ligger ett par mil söder om Guatemala City.

Volcán de Fuego är en annan vulkan i sydvästra Guatemala, fyra mil väster om Guatemala City. Toppen på Volcán de Fuego är 3 763 meter över havet.

Källor: GP, SVT och Wikipedia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.