Vulkan har fått utbrott på Sulawesi

Efter tsunamin och jordskalvet som ser ut att ha skördat över tusen människoliv ser ön Sulawesi nu ut att ha drabbats av ytterligare en naturkraft. Vulkanen Soputan har fått utbrott under onsdagen.

ANNONS
|

Omvärlden nåddes under tisdagen av beskedet att dödstalet efter jordskalvet och tsunamin som träffade staden Palu på ön Sulawesi uppgått till 1 400 personer.

Men ännu är katastrofen inte över. Under onsdagen har flera användare på Twitter, lokala medier samt tidningen Forbes rapporterat att en sex kilometer hög rökpelare stigit upp från vulkanen Soputan.

Enligt nyhetsbyrån AP behöver inga boende evakueras i nuläget.

LÄS MER: Hundratusentals i akut behov av hjälp

Inte i närheten av Palu

Vulkanen är dock inte belägen i närheten av det katastrofdrabbade området kring staden Palu. Närmare bestämt ligger vulkanen på andra sidan ön mot där tsunamin slog in mot land.

ANNONS

Indonesiska vulkanologer hade varnat för att vulkanen hade betett sig rastlöst, och precis som de förutspått så steg en rökpelare från vulkanen inom loppet av några timmar.

Experter har uttalat sig om att det är fullt möjligt att vulkanutbrottet skett som en reaktion på den tidigare jordbävningen, men att de i nuläget inte har några konkreta bevis för att bekräfta sin tes.

Det är i nuläget omöjligt att förutspå hur utbrottet kommer arta sig och hur stor fara för allmänheten det kan komma att bli.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS