Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Vreden stiger efter brutala misshandeln – metro stängs

Paris näst största tunnelbanestation République är sedan 12-tiden i dag avstängd. Skälet är en stor demonstration för Théo – en man som ska ha misshandlats svårt av fransk polis. Samtidigt kräver högerextrema Marine Le Pen att demonstrationerna förbjuds.

En demonstration har pågått under eftermiddagen i centrala Paris och tunnelbanestation République i närheten har stängts av, skriver Le Parisien. Det är Paris näst största metrostation och den har varit avstängd sen lunchtid. Från att ha varit några 100 personer samlades som mest uppemot 2 300 personer vid Place de la République i vad som till en början var en fredlig demonstration.

Våldtogs av poliser

Demonstrationen vid Place de la République är en reaktion på polisvåldet gentemot en 22-årig man som kallas Théo. Théo greps 2 februari i förorten Aulnay-sous-Bois och misstänks ha blivit våldtagen analt med batong av poliserna i samband med gripandet. Sedan dess har allt fler personer i olika Parisförorter vid olika tillfällen gett sig ut och demonstrerat, samtidigt som spänningarna har ökat mellan polis och demonstranter.

Nu har demonstrationerna för andra gången nått själva Paris, där människor under eftermiddagen skanderat ord som "Man glömmer inte, man förlåter inte!" och "Polis överallt, rättvisa ingenstans" – varav det senare är ett uttryck myntat av den franske författaren Victor Hugo. Samtidigt som Victor Hugos verk har blivit synonyma med stöd för samhällets svaga och utsatta, har även valet av plats för dagens demonstration en stark symbolisk laddning. Place de la République ses som en symbol för hela den franska nationen och dess grundvärden – däribland människans rättigheter, som finns som en inskription i mitten av torget.

Några timmar in på demonstrationen började personer enligt Le Figaro att kasta saker mot polisen, som med tårgas skingrade delar av demonstranterna. 13 personer har gripits i efterdyningarna av demonstrationen. Även i Rennes i regionen Bretagne demonstrerade personer under dagen till stöd för Théo. Den demonstrationen resulterade i fyra gripanden.

LÄS MER: Hundratals protesterar mot polisvåld

Stöds av presidenten

President François Hollande har tidigare besökt Théo på sjukhuset, och premiärminister Bernard Cazeneuve har uttryckt solidaritet med Théo å regeringens vägnar. Den högerextrema politikern Marine le Pen som leder Front nationale och Republikanernas ledare Eric Ciotti har dock inte mycket till övers för dagens demonstration i centrala Paris. De kräver båda att demonstrantionerna mot polisvåld förbjuds. Marine Le Pen anser dagens protester vara "en högriskdemonstration" och beskriver det som ofattbart att det ännu inte vidtagits några åtgärder för att stoppa demonstrationerna, med tanke på att Frankrike fortfarande befinner sig i undantagstillstånd alltsedan de IS-kopplade terrordåd som nationen har drabbats av.

LÄS MER: Demonstranter i bråk med fransk polis

"Slag på rumpan"

Polisens egen utredning efter gripandet 2 februari har hävdat att någon våldtäkt aldrig ägt rum, utan att Théo bara fick ett "slag på rumpan" – ett slag skulle ha fått byxorna att falla av. Det är en bild som domaren i fallet hittills inte delat. Domaren har pekat ut en av poliserna som huvudmisstänkt och totalt fyra poliser har förblivit avstängda trots polisens egen utredning.

Théo själv manade till lugn redan från sjukhussängen, med orden: "Som ni vet, älskar jag min stad mycket. Jag skulle älska att finna den som jag lämnade den. Sluta med krigandet. Jag har tilltro till rättvisan."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.