Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vreden mot Trump ökar

Fackliga protester och slagord utanför Donald Trumps nya hotell. Men också starka röster om sexism och övergrepp. Kvinnor ropar att nu räcker det. En våg av upprördhet sveper över USA.

Presidentvalskampanjen präglas plötsligt av den läckta videon där Trump talar om vad han kan göra med kvinnor och av kvinnors berättelser om hur de utsatts för Donald Trumps ovälkomna närmanden.

Det ena perspektivet är att sexskandalerna placerar viktiga politiska frågor som ekonomin, invandringen, terrorhotet och utrikespolitiken i skuggan.

Det andra perspektivet är att frågan om sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor har hamnat högst upp på dagordningen. Det är oväntat men välkomnas av kvinnor som länge nog tvingats acceptera det som överslätande kallas grabbighet eller snack i omklädningsrummet men som ofta tar sig mer konkreta uttryck.

Michelle Obama säger att hon skakats in i ryggmärgen av Trumps sexism och sammanfattar:

– Nu räcker det.

Och hennes ord tas upp av kvinnor som demonstrerar utanför Donald Trumps nya hotell Trump International som tidigare var Washingtons centrala postkontor på paradgatan Pennsylvania Avenue.

– Det räcker! Det räcker! Det räcker!

Många protester mot republikanen

Donald Trump hävdar att han är fantastisk som arbetsgivare, faktiskt bäst i världen. Men nu tilltar de fackliga protesterna som han tidigare ignorerat. Fackliga organisationer kräver att Trump följer lagen och förhandlar om arbetsvillkoren för de anställda. Det handlar i första hand om Trumps hotell i Las Vegas men också om hotellet i Washington som öppnas inom kort. Posthotellet är juvelen i Trumpkronan, mitt emellan Capitolium och Vita huset, där den nyvalda presidenten åker i kortege efter installationen.

– Utan kontrakt ingen fred, säger Sam Nelson och Leo Baunach som tänker demonstrera så ofta de kan utanför Trumphotellet.

Vakter ser till att ingen kan gå upp för trappan och en man på stege vid den putsade, glittrande räcket klättrar ned för att inte hamna mitt i protesterna. På hotellets baksida lyfter två unga män ut guldfärgade takkronor från en transportbil, skär upp en kartong och visar var kristallprismor skall fästas för att de skall glittra. De ruskar avvärjande när de får frågan vad de tycker om Trump. De skrattar och frågar tillbaka:

– Vad tror du?

Som ett ödets ironi ligger Trumps nya hotell granne med det amerikanska skatteverket som har sitt namn inhackat i stenväggen som vetter mot hotellets baksida. Trump har undvikit att betala federal skatt i åratal.

Michelle, Yasmina, Kiki och Shar står nedanför trappan till hotellet med skylten där de hotar med bojkott. De tänker inte ge upp kampanjen mot Trump förrän han tecknar avtal med facket för de anställda.

– Den federala lagen som antogs i år skall följas, säger de. Trump bryter mot lagen.

Jim McGrath har satt upp plakat som kräver att Donald Trump dumpas, både som presidentkandidat och hotellägare.

– Han skall bara bort, säger han.

De fackliga organisatörerna av protesterna lovar att demonstrationer skall pågå utanför det nya hotellet tills Trump accepterar att förhandla om löner och villkor.

Sexskandalerna vanligt samtalsämne blev amerikanska kvinnor

Några kvinnor lutar sina plakat mot en lyktstolpe och börjar prata om sexskandalen.

– Vi vet alla hur det är att sextrakasseras, säger en av dem. Varenda kvinna har en historia att berätta.

– Jag har jobbat i hotellbranschen i hela mitt liv och vill inte att unga flickor skall utsättas för detsamma, säger en annan.

De byter mobilnummer med varandra och bestämmer att mötas för att dela sina erfarenheter.

– Trump är en skithög, säger en av dem. Det känns bra att han faller på sitt sätt att behandla kvinnor. Och att han besegras av en kvinna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.