Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Vi ser och har fått höra att det sker fler olyckor då, säger företagets Sverige- och Danmarkschef Eric André, om beslutet att stänga av elsparkscyklarna under helgnätterna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Voi stoppar elsparkcyklar från att användas nattetid

På eget initiativ stoppar Voi sina elsparkcyklar från att användas nattetid under helgerna i Köpenhamn, rapporterar SVT. Åtgärden sätts in för att motverka fyllekörning och olyckor, men en liknande lösning är inte aktuell i Sverige.
– Att stänga av dem är inte på tapeten här och nu, säger företagets Sverigechef Eric André, till SVT.

Efter att ha gått igenom olycksstatistiken väljer elsparkcykelföretaget Voi att stänga av sina elsparkcyklar i Köpenhamn från midnatt till fyra på morgonen, på fredag- och lördagsnätter.

– Vi ser och har fått höra att det sker fler olyckor då, säger företagets Sverige- och Danmarkschef Eric André, till SVT.

Han förklarar att åtgärden är företagets eget initiativ och att den inte beror på påtryckningar från varken politiker eller myndigheter. Han understryker även att det är användarna av elsparkcyklarna som har det främsta ansvaret, men att företaget försöker göra sin del.

LÄS MER: Voi sänker hastigheten på elsparkcyklar

Fler olyckor under helgerna

SVT skriver att 37 procent av dem som råkat ut för en olycka med elsparkcykel har gjort det med alkohol i blodet, samt att nästan hälften av olyckorna sker mellan klockan 22 och 06. Utöver detta sker 56 procent av olyckorna under helgerna.

Nyhetstjänsten hänvisar till internationella studier och uppgifter från försäkringsbolaget Folksam.

Men åtgärder likt den i Köpenhamn är inte aktuellt i Sverige, säger Eric André, som förklarar att de i stället arbetar på annat sätt här.

– Vi kommunicerar med trafiksäkerhetsorganisationer och gör flera saker för att motverka olyckor och fyllekörning, men att stänga av dem är inte på tapeten här och nu, säger han till SVT.

LÄS MER: Så bra funkar Göteborgs nya elsparkcyklar

LÄS MER: Han jagar Göteborgs elsparkcyklar: "Det blir som en lek"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.