Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinastödda kuppmakare, enligt källor. Zimbabwes nye tillfällige president Emmerson Mnangagwa, andra från vänster, och armégeneralen Constantino Chiwenga, andra från höger, vid Mnangagwas installation i fredags.

Vittnen: Kina stödde Mugabes fall

Ett maktspel i såväl Harare som Peking föregick störtandet av Robert Mugabe, säger vittnen och underrättelserapporter. Kina ska ha gett grönt ljus, och Mugabe fick rapporter om vad som väntade honom.

Torsdagen den 16 november befann sig Mugabe i den svåraste situationen dittills under sina 37 år vid makten. Stridsvagnar stod utanför hans residens och militären hade tagit över tv-huset. Men han tänkte inte avgå.

- Hämta författningen och berätta vad det står i den, beordrade Mugabe militärchefen Constantino Chiwenga enligt två vittnen.

En assistent tog fram ett exemplar. Där står att presidenten är överbefälhavare över militären.

Chiwenga förklarade att Zimbabwe befann sig i en kris som krävde militärt ingripande. Mugabe invände att militären var problemet. Men han öppnade för att nå en gemensam lösning.

Fem dagar senare, den 21 november, gav världens äldste statschef ändå upp, inför hotet om en förödmjukande riksrättsprocess.

"Dö en plågsam död"

Så slutade maktkampen i Zimbabwe. Reuters kan nu berätta vad som föregick den. Nyhetsbyrån har kommit över underrättelserapporter från Zimbabwes säkerhetstjänst CIO, som detaljerat beskriver vad som ska ha hänt bakom kulisserna när Mugaberegimen föll.

Militären hade planerat sitt drag i månader, enligt rapporterna från CIO. Armén stödde vicepresident Emmerson Mnangagwa som Mugabes efterträdare. De skulle inte acceptera presidentfrun Grace Mugabe. Robert Mugabe var nu orolig för en kupp enligt CIO.

I slutet av oktober kallade han till sig arméchefen Chiwenga och krävde besked om hans inställning till Mnangagwa.

"Chiwenga varnades av Mugabe att det var hög tid för honom att börja lyda. Han nämnde för Chiwenga att de som kämpar mot hans fru oundvikligen kommer att dö en plågsam död", lyder en rapport från den 30 november. Mugabe avkrävde också Chiwenga lojalitet gentemot Grace Mugabe.

Militärchefen vägrade.

Kina och Ryssland "urless"

Den 5 november åkte Chiwenga till Kina. Mötet var planerat i förväg, men när militären kort därefter gick till aktion mot Mugabe väcktes misstankar om att Peking stödde en kupp. Den bilden stärks nu.

Dagen efter det att Chiwenga rest till Kina sparkade Mugabe vicepresident Mnangagwa, som sedan sin ungdom tillhört Zimbabwes befrielserörelse och sedermera regeringsparti.

Nu hade Mugabe gått för långt för generalerna. Mnangagwa varnades av de sina och lyckades fly landet. Enligt en källa begav han sig också till Kina.

CIO rapporterade den 13 november att "generaler är i Kina och planerar att tillsammans med Mnangagwa störta Mugabe". En annan rapport slår fast att "Kina och Ryssland vill ha förändring". De båda stormakterna är "urless på Mugabes ledarskap" som kört ekonomin i botten och är "beredda att i hemlighet förse Mnangagwa med militära vapen för att kämpa mot Mugabe".

Grönt ljus från Peking

Den 10 november mötte Chiwenga Kinas försvarsminister Chang Wangquan i Peking. Enligt två källor försäkrade Chang att Kina inte skulle motarbeta Chiwenga om han tillfälligt tog över makten och störtade Mugabe. De diskuterade också taktik som skulle användas under kuppen.

Mugabe fick nys om planerna och försökte få Chiwenga gripen vid hemkomsten. Men planen läckte ut och Chiwengas anhängare samlade ihop en stor skara poliser och agenter som skyddade honom. Mugabes män backade.

Både Kina och Ryssland har en lång historia i Zimbabwe som investerare. Kina stödde också Mugabe under självständighetskampen på 1970-talet.

Inga av de inblandade personerna, eller Ryssland och Kina, vill kommentera uppgifterna.