Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vittnen: 1000 män löpte amok – 30 kvinnor sextrakasserade

På nyårsafton i Köln ska minst 90 personer ha utsatts för sexuella övergrepp och stölder. Vittnen säger att cirka 1 000 män gått bärsärk i området kring centralstationen i staden. - Det var ett stort antal av sexuella övergrepp där – och på ett allvarligt sätt. Kvinnor blev greppade och attackerade, säger polischefen Wolfgang Albers enligt tyska tidningen Express. En kvinna ska ha utsatts för så grova övergrepp att polisen likställer det med våldtäkt.

Centralstationen i Köln är en stor samlingsplats för Kölnbor och inresta som kommer för att fira nyår och se på fyrverkerier.

Under årets nyårsfirande kom det in minst 90 anmälningar till polisen i Köln efter att en grupp på cirka 1 000 män attackerat nyårsfirare i city. Polisen påpekade att det inte handlade om 1000 gärningsmän – utan att det stora antalet gärningsmän funnits bland den här stora gruppen av personer. En tredjedel av anmälningarna avser sexuella övergrepp, skriver flera tyska medier, bland andra den regionala tidningen Express, WDR och Der Spiegel.

- Det var ett stort antal av sexuella övergrepp där – och på ett allvarligt sätt. Kvinnor blev greppade och attackerade, sade polischefen Wolfgang Albers, och tillade att i ett fall var det så allvarligt att det kunde definieras som våldtäkt, under en presskonferens på måndagen.

- Brotten genomfördes av en grupp människor som, från vars utseende att döma, till stora delar kommer från Nordafrika och den arabiska världen, sade polischefen på en presskonferens.

Men polisen påpekar också att detta inte handlat om nyanlända flyktingar.

- Det här är en helt oacceptabel situation, säger polischefen Wolfgang Albers enligt Kölner Stadt Anzeiger, som rapporterar att det enligt polisen skulle ha handlat om män från 15 till 35-års ålder.

Enligt uppgifter från vittnen som polisen pratat med på platsen ska en grupp på minst 500 män mellan 15 och 35 år tidigare ha samlats på centralstationen på området vid katedralen framåt midnatt hade gruppen vuxit till 1 000 män varav grupper kastade smällare in i massorna för att distrahera människor, medan man började stjäla plånböcker och antasta kvinnor.

Ledande tyska politiker har i hårda ordalag fördömt övergreppen. Justitieminister Heiko Maas skriver på sin twitter om "de avskyvärda övergreppen av kvinnor inte är acceptabla" och "gärningsmännen måste straffas". Samtidigt rasar en tysk twitter-debatt om att medier försökt mörka händelserna eller de misstänktas etniska bakgrund, något som tagit skruv från att det tog flera dagar innan detaljerna kring händelserna i Köln nådde den tyska allmänheten.

Även i Hamburg blev kvinnor utsatta för liknande grova sexuella övergrepp, enligt Süddeutsche zeitung. Där ska ett hundratal unga män ha omkringat kvinnor i åldrarna 18-24 och tagit dem på brösten, underlivet och även rånat dem på tillhörigheter.

På tisdagskvällen gick förbundskansler Angela Merkel ut och fördömde händelserna kraftfullt. I ett uttalande sa hon:

"Dessa avskyvärda angrepp och sexuella övergrepp kräver ett kraftfullt svar från rättsstaten" och "allt måste göras för att identifiera de skyldiga så snabbt och så fullständigt som möjligt, oavsett deras ursprung eller bakgrund", skriver Spiegel.

Polischefen Wolfgang Albers kallade även händelserna för en "helt ny dimension av organiserad kriminalitet". Polisen genomförde sedan en storskalig operation för att gripa förövare. På söndagen greps fem misstänkta män som anklagades för att ha hotat och rånat framför allt kvinnliga resenärer.

Polisen har också tillsatt en stor utredning av vad som skedde under nyårsnatten. Borgmästaren Henriette Reker kallade till ett krismöte under tisdagen för att diskutera attackerna.

– Vi kan inte tolerera en situation där människor som besöker Köln känner oro för att bli överfallna, säger hon till tidningen Kölner Stadt-Anzeiger.

Samtidigt pågår nu förberedelser för den stora festivalen Carnival i Köln, en stadsfest som besöks av miljoner männskor. Nu lovar de lokala myndigheterna att man "kommer göra allt för att inte en incident som den på nyårsafton inte ska upprepas", skriver Spiegel Online.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.